Šime Fantela planira novi olimpijski podvig

Najtrofejniji hrvatski jedriličar Šime Fantela zadovoljan je kako je prošao njegov prelazak u klasu 49er i vjeruje da se s bratom Mihovilom u Tokiju može boriti za novu olimpijsku medalju, drugu nakon zlata iz Rija.

Kruna karijere zadarskog 33-godišnjeg jedriličara je olimpijski naslov iz Rio de Janeira 2016. godine kad je s Igorom Marenićem u klasi 470 osvojio zlatnu medalju, prvu u povijesti hrvatskog jedrenja.

Nakon čak šest zlatnih medalja u klasi 470 s Marenićem, Šime se odlučio na novi izazov i s bratom Mihovilom prešao u 49er. Već u drugoj bratskoj sezoni u danskom Aarhusu na Svjetskom prvenstvu 2018. godine osvojili su prvu hrvatsku medalju u ovoj jedriličarskoj klasi i to zlatnu, pokazavši da su tandem za vrhunske domete.

-    Nisam očekivao da će tako brzo doći vrhunski rezultat. U 470 sam sve osvojio, bio u vrhu pa to odbacio i otišao u nešto nepoznato. Vjerovao sam da bih u tome mogao biti dobar, ali nema garancija. Mnogo vrhunskih jedriličara je mijenjalo klasu i nisu se snašli pa bi se vratili ili bi prestali jedriti. Bilo je puno nepoznanica, međutim, super smo se snašli. Ako stavimo po strani vrijednost olimpijske medalje, ovaj podvig je još luđi od onog iz Rija!

Nažalost, ozljeda koju je nedavno doživio Mihovil zahtijevala je operaciju pa će braća propustiti SP u prosincu, no u 2020. godini mlađi Fantela trebao bi biti u punoj formi.

-    Vjerujemo da će do Božića sve leći na svoje mjesto i da bi mogao sjesti u brod i početi jedriti. Slušat ćemo doktore, najbitnije je da sve dobro zacijeli. Najgore je krenuti prije vremena i onda to prolongirati. To ne želimo, želimo da bude potpuno spreman i da ne bude više ozljeda. Morat ćemo biti pametni i postepeno krenuti s treninzima. Nećemo si zadavati neke teške zadatke. Krenut ćemo lagano, lagane rutine i onda ćemo ići korak po korak.