Froome: Ruta sljedećeg Toura je brutalno teška

Britanski biciklist Chris Froome (34), koji će sljedeće godine pokušati po peti puta osvojiti Tour de France, izjavio je da je ruta 107. izdanja Toura brutalno teška.

-
Ovo je najteža ruta koju sam vidio na bilo kojoj Grand Tour utrci u posljednjih pet godina. Bit će puno prilika za izravne obračune glavnih konkurenata za ukupnu pobjedu, a to publika najviše voli, kazao je Froome i dodao: - Pobjednik će biti odlučen u planinama, a meni to odgovara.

Sljedeće godine Tour de France počinje ranije zbog Olimpijskih igara u Tokiju, prva etapa je u Nici 27. lipnja, a utrka završava 19. srpnja u Parizu. U 21 etapi biciklisti će prevaliti 3.470 km. Sudionike Toura čeka šest brdskih etapa, dvije srednje teške brdske etape, te brdski kronometar, a na tom putu proći će preko 29 planina, objavili su u britanski mediji. 

Prijašnjih godina u prvom tjednu Toura nije bilo zahtjevnih etapa za bicikliste koji su išli na ukupnu pobjedu, ali 2020. već u drugoj etapi čekaju ih tri zahtjevna uspona. Zadnji tjedan utrke bit će najteži, bicikliste čekaju tri brdske etape, a u predzadnjoj etapi na rasporedu je brdski kronometar dužine 36 km.

- Tijekom cijele rute bicikliste očekuju zamke, čak i na ravničarskim etapama, kazao je direktor Toura Christian Prudhomme.

Ova godina bila je jedna od najtežih za Froomea, puna pehova. U lipnju na utrci Criterium du Dauphine, koja je glavna priprema za Tour, Froome se prilikom pregleda staze zaletio biciklom u ogradu te se je teško ozlijedio. Zbog toga je morao propustiti Tour de France, a u rujnu je završio u bolnici nakon što se je porezao kuhinjskim nožem.

Od posljednjih osam izdanja Toura sedam su osvojili biciklisti Skya, odnosno današnjeg Ineosa. Godine 2012. slavio je Bradley Wiggins, Froome je trijumfirao četiri puta (2013, 2015, 2016, 2017), prošle godine je pobijedio Geraint Thomas, a ove 22-godišnji Kolumbijac Egan Bernal.

Froome bi se sa petim trijumfom na Touru izjednačio s rekorderima - Jacquesom Anquetilom, Eddyjem Merckxom, Bernardom Hinaultom i Miguelom Indurainom.