Ne žele ponoviti scene iz Dohe, premješten olimpijski maraton

Olimpijski maraton i utrka u brzom hodanju na OI u Tokiju 2020. bit će premješteni na sjeverni otok Hokkaido iz glavnog japanskog grada zbog bojazni od visokih temperatura, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u srijedu.

- Zdravlje sportaša i njihova dobrobit su nam najveća briga, izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

- Olimpijske igre su platforma na kojoj sportaši mogu pružiti izvedbu "jednom u životu" i ove mjere će omogućiti da imaju uvjete da pruže sve od sebe, dodao je.

Organizatori pokušavaju naći način kako zaštititi sportaše i gledatelje od visokih temperatura koje bi mogle vladati Tokijom iduće ljeto za vrijeme Olimpijskih i Paraolimpijskih igara.

Tokio je u rujnu održao testni maraton podigavši uz trasu po kojoj su prolazili maratonci šatore s aparatima s maglicom. Organizatori također namjeravaju organizirati održavanje dugoprugaških utrka u vremena kada nisu velike vrućine, no postavlja se pitanje hoće li to biti dovoljno.

Izrazito visoka vlaga i visoke temperature pokazale su se kao jako loša kombinacija za maratonce na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu u Dohi iako je start bio u ponoć. Gotovo trećina od 70 maratonaca koliko ih je bilo na startu nije završilo utrku.Temperature u Tokiju tijekom srpnja i kolovoza, kada se iduće godine održavaju olimpijske i paraolimpijske igre, uglavnom prelaze preko 30 stupnjeva Celzijusa, uz visok postotak vlage.

Temperature u Sapporu na Hokkaidu su pet do šest stupnjeva niže tijekom dana nego u Tokiju, tvrdi MOO koji dodaje da će promjena mjesta održavanja maratona biti raspravljana i sa samim domaćinom OI Tokijom kao i televizijskim kućama.