La Liga zbog prosvjeda u Kataloniji traži premještanje El Clasica

Organizator španjolskog nogometnog prvenstva La Liga predložila je premještanje utakmice između Barcelone i Real Madrida sa stadiona Camp Nou na madridski Santiago Bernabéu, nakon što je u posljednja dva dana došlo do nasilnih prosvjeda u Kataloniji.

Najveći španjolski derbi trebao bi se igrati u Barceloni za deset dana. Klubovi se još nisu oglasili oko eventualnog premještanja domaćinstva.

Španjolski nogometni prvak Barcelona zatražila je u ponedjeljak puštanje na slobodu devetero katalonskih dužnosnika, a reagirali su i neki njeni bivši igrači što bi moglo podići tenzije tijekom utakmice s Real Madridom, simbolom španjolske monarhije.

Barcelona je u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici izrazila solidarnost i podršku obiteljima osuđenih dužnosnika te istaknula kako se rješenje sukoba nalazi isključivo u političkom dijalogu.

Barcelonin branič Gerard Piqué poručio je preko društvenih mreža da je zbog tog priopćenja ponosan što igra za Barcelonu, a nekadašnji kapetan Xavi Hernández presude je nazvao "sramotom". Presude je javno kritizirao i bivši Barcelonin igrač i trener Pep Guardiola, sada na klupi Manchester Cityja.