Dvije Koreje pred praznim tribinama odigrale bez golova

Sjeverna i Južna Koreja odigrali su bez golova u kvalifikacijama za SP 2022, a u prvoj utakmici ovih dviju reprezentacija nakon 30 godina u Sjevernoj Koreji osim golova, nije bilo ni gledatelja, a niti izravnog TV prijenosa.  

Stadion Kim Il Sung u Pyongyangu bio je sablasno prazan jer Sjevernokorejci nisu dopustili ulaz gledateljima, a nije bilo ni TV signala iako su domaćini obećali "uskoro distribuirati DVD sa snimkom utakmice". 

Na stadionu je ipak puštena himna i vijorila se zastava Južne Koreje, a upravo je himna i zastava bila rezultat dosadašnjeg spora i razlog zašto je Sjeverna Koreja u dvije službene utakmice s južnim susjedom u kojima je bila domaćin nije igrala u Pyongyangu nego u Šangaju.

Također, prošli puta kada su se dvije Koreje susrele u azijskim kvalifikacijama u Seulu prije deset godina gosti su optužili domaćina da su "otrovali hranu njihovim nogometašima". 

Inače, utakmicu u Pyongyangu je uživo pratio i predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino, koji je bio jako razočaran činjenicom da nije bilo gledatelja na stadionu. 

- Stvarno samo iznenađeni činjenicom da ipak nisu pripušteni gledatelji iako samo imali najavu da će to biti učinjeno. Također, u zadnji trenutak su otkazali i TV signal s utakmice, dok velikom broju inozemnih novinara nisu odobrene vize za ulazak u Sjevernu Koreju, kazao je Infantino. 

Sjevernokorejski državni mediji uopće nisu izvijestili o utakmici, a južnokorejskim novinarima je blokirana komunikacija sa stadiona. Također, iako je udaljenost između dva glavna korejska grada vrlo malena, Južnokorejanci su na utakmicu putovali puno dužim putem preko Pekinga.