Reporter Sky Sportsa za HRT: Bebek je odradio vrlo dobar posao

Najveću pobjedu u sinoćnjim kvalifikacijskim utakmicama za EURO 2020., od čak 6:0, ostvarila je Engleska u gostima kod Bugarske, u susretu koji je dva puta - zbog rasističkih povika domaćih navijača prekidao hrvatski sudac Ivan Bebek. Za HRT susret i suđenje prokomentirao je reporter engleskog Sky Sportsa Ben Ransom - koji je sve pratio.

- Sudac je bio u jako teškoj situaciji. Na njemu je bio veliki pritisak, jer, ne zaboravimo, ovo je novi protokol UEFA-e, sada krovna europska nogometna organizacija provodi oštre mjere u borbi protiv rasizma. Mislim da je Bebek odradio vrlo dobar posao. Jasno se držao protokola, što je bilo ispravno. Slušao je izbornika Garetha Southgatea, kapetana Harryja Kanea, razgovarao je i s bugarskim igračima i cijelo smo vrijeme svi znali što se događa. Kao sudac morao je biti iznimno čvrst, radilo se o 50-ak huligana odjevenih u crno, organiziranoj skupini, manjini, pritisak na stadionu bio je ogroman, ali sudac je zadržao mirnoću i potpuno je opravdano dva puta prekinuo utakmicu, rekao je Ben Ransom.

Bugarski premijer Bojko Borissov danas je zatražio "hitnu ostavku" predsjednika Bugarskog nogometnog saveza Borislava Mihajlova susret protiv Engleske obilježili rasistički ispadi.

- Neprihvatljivo je da Bugarsku, jednu od najtolerantnijih zemalja na svijetu, povezuju sa ksenofobijom dok u njoj u miru žive ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti, napisao je na svom Facebook profilu predsjednik bugarske Vlade.

Također je naredio prekid svih veza, pa i financijskih, s Bugarskim nogometnim savezom nakon tog "sramotnog poraza" dok Mihajlov ne podnese ostavku. Od dolaska Mihajlova na čelo Bugarskog saveza 2005. godine reprezentacija se nije plasirala ni na jedno veliko natjecanje.

U ponedjeljak Mihajlov nije reagirao na poraz niti je osudio rasističke ispade ni nacističke pozdrave bugarskih navijača, a stadion je napustio prije kraja utakmice.

Jedan dio navijača na stadionu Vassil-Levski u Sofiji vrijeđao je tamnopute reprezentativce Engleske Tyrona Mingsa, Marcusa Rashforda i Raheema Sterlinga.

Engleski nogometni savez je zatražio od UEFA-e "hitnu istragu" podsjećajući da "nije prvi put da su engleski igrači bili predmet takvih napada".