Vatreni imaju sve u svojim rukama, ali ugrozili su status nositelja

Hrvatska nogometna reprezentacija propustila je u Cardiffu osigurati plasman na Europsko prvenstvo 2020. godine, međutim i dalje sami odlučujemo o svojoj sudbini.

Hrvatsku do kraja kvalifikacija još očekuje utakmica protiv Slovačke u Rijeci 16. studenog, a za plasman na EURO bit će dovoljan i bod.

Vatreni će ogled na Rujevici dočekati na prvom mjestu ljestvice sa 14 bodova, dva više od Mađarske, a četiri od Slovačke koja ima i utakmicu manje. Wales je ostao na četvrtom mjestu s osam bodova i također utakmicom manje.

S bodom protiv Slovaka, svjetski doprvaci bi zaključili kvalifikacije sa 15 bodova i tako osigurali prolaz, ali i prvo mjesto u skupini. Do 15 bodova mogu i Mađari ako upišu pobjedu protiv Walesa u Cardiffu, no Hrvatska je bolja u međusobnom skoru.

Hrvatska može dalje i u slučaju poraza, no tada bi ovisila o drugim rezultatima.

Slovačka bi pobjedom na Rujevici ostavila "Vatrene" na 14 bodova, dok bi oni, ukoliko i u zadnjem kolu kod kuće pobijede Azerbajdžana, skočili na prvo mjesto sa 16 bodova. Hrvatsku bi tada mogla preskočiti i Mađarska ako u zadnjem kolu pobijedi u Walesu. Hrvatska bi u tom raspletu završila treća i EP bi tražila preko play-offa Lige nacija.

Remi u Cardiffu osim što je otežao hrvatski put prema plasmanu na EURO 2020. godine, ugrozio je i poziciju 'Vatrenih' među nositeljima na ždrijebu skupina koji će biti 30. studenog u Bukureštu.

Na osnovu rezultata u ovim kvalifikacijama, šest pobjednika skupina s najboljim bodovnim učinkom imat će status nositelja. U skupinama u kojima je šest reprezentacija pobjedniku se oduzimaju bodovi protiv posljednjeg sastava.

Za sada će dvije reprezentacije sigurno biti uspješnije od Hrvatske ako osvojimo skupinu, Belgija i Italija. Ispred nas su i Ukrajina, Poljska i Nizozemska, a mogli bi nas preskočiti i Engleska, Irska, Španjolska i Turska.
Mnogo toga će biti jasnije u utorak kada će završiti ovaj, pretposljednji. kvalifikacijski ciklus.

Kvalifikacije EURO 2020.
      
Ljestvica
1. Hrvatska     7    4    2    1    14-6    14    
2. Mađarska     7    4    0    3     8-9    12    
----------------------------------------------    
3. Slovačka     6    3    1    2    10-8    10    
4. Wales        6    2    2    2     6-6     8
5. Azerbajdžan  6    0    1    5     5-14    1    

RASPORED DO KRAJA

16. studenog:
HRVATSKA - Slovačka
Azerbajdžan - Wales

19. studenog:
Slovačka - Azerbajdžan
Wales - Mađarska