Irska uvjerljivom pobjedom protiv Samoe do četvrtfinala SP-a

Irska ragbijaška reprezentacija izborila je plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva koje se održava u Japanu 47-5 (26-5) pobjedom protiv Samoe u susretu posljednjeg, 5. kola skupine A.

Irska je uvjerljivom pobjedom protiv Samoe postala sedma selekcija koja je osigurala nastup u četvrtfinalu. Irska je sada vodeća u skupini sa 16 bodova, dva više od drugog Japana i šest više od treće Škotske, reprezentacija koje će u izravnom dvoboju u nedjelju u Yokohami odlučivati o posljednjem četvrtfinalistu.

Samoa je natjecanje završila na četvrtom mjestu u skupini s pet bodova, dok je posljednja Rusija ostala bez bodova.

Japan bi pobjedom osvojio prvo mjesto u skupini te bi u četvrtfinalu igrao protiv drugoplasirane reprezentacije iz skupine B Južnoafričke Republike, dok bi Irska pala na drugo mjesto koje bi je u četvrtfinalu odvelo na pobjednika skupine B Novi Zeland. Škotska bi pobjedom protiv Japana stigla na drugo mjesto u skupini A te bi ona bila suparnik Novom Zelandu u četvrtfinalu, dok bi Irska igrala protiv JAR-a.

Zbog opasnosti od tajfunskog nevremena u subotu nisu igrane utakmice Novi Zeland - Italija u skupini B te Engleska - Francuska u skupini C
. Sve četiri reprezentacije dobile su po dva boda, pa je u skupini B Novi Zeland osvojio prvo mjesto sa 16 bodova, jednim više od druge JAR, dok je Italija završila kao treća s 12 bodova. Namibija i Kanada su i dalje bez bodova, a njihov međusobni susret na rasporedu je u nedjelju.

U skupini C Engleska je završila kao prva sa 17 bodova, dok je Francuska druga s 15, no još uvijek ne znaju svoje suparnike u četvrtfinalu. Rasplet ovisi o nedjeljnoj utakmici posljednjeg kola u skupini D između Walesa i Urugvaja. U slučaju pobjede Walesa, Wales će osvojiti prvo mjesto u skupini D te će u četvrtfinalu igrati Wales - Francuska i Engleska - Australija, dok će u slučaju pobjede Urugvaja četvrtfinalni parovi biti Australija - Francuska i Engleska - Wales.

Treće mjesto u skupini C zauzela je Argentina s 11 bodova, dok će Tonga i SAD u međusobnom dvoboju u nedjelju odlučivati o četvrtoj i petoj poziciji. Trenutačno Toga ima jedan bod, dok su SAD bez bodova.

Uoči susreta Wales - Urugvaj u skupini D vodi Australija sa 16 bodova, Wales je drugi s 14, Fidži treći sa sedam, Gruzija četvrta s pet, a Urugvaj peti s četiri.

Četvrtfinalni dvoboji na programu su 19. i 20. listopada.