Hrvatski gimnastičari u lovu na medalje na SP-u u Stuttgartu

Četvero hrvatskih gimnastičara Tin Srbić, Robert Seligman i Mauro Nemčanin te Ana Đerek će od od 4. do 13. listopada u Stuttgartu predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu gdje će se najbolji gimnastičari i gimnastičarke sa svih kontinenata boriti za titule najboljih u višeboju te po spravama, ali i loviti plasman na Olimpijske igre.

Na posljednjem Svjetskom kupu uoči SP-a, onom u portugalskom Guimaraesu, Ana Đerek je osvojila dvije medalje - srebro na gredi te broncu na parteru, koja joj je ujedno donijela i titulu ukupne pobjednice partera ovogodišnjih Challenge kupova.

- Drago mi je što imam priliku nastupati na svom četvrtom svjetskom prvenstvu i pogotovo jer se osjećam potpuno spremno. Sve pripreme i natjecanja odradili smo prema planu i na SP-u ću dati sve od sebe da svoj višebojski program odradim bez velikih pogrešaka, izjavila je Đerek.

Muški dio hrvatske reprezentacije predvodi Tin Srbić - svjetski prvak iz 2017. te četvrti s prošlogodišnjeg svjetskog prvenstva, kao i ovogodišnji viceprvak Europe. Srbić je u iznimnoj formi što je potvrdio i zlatom na nedavno održanom Svjetskom kupu u Parizu.

- Cijelo ljeto sam trenirao vjerojatno najnapornije i najbolje ikad, u odličnoj sam formi i samo se želim smiriti i dati sve od sebe u kvalifikacijama. Svjestan sam da će, ako napravim svoje onako kako znam, to biti dovoljno za finale, što mi je i cilj. Znam da sam napravio apsolutno sve što sam mogao da se pripremim najbolje što mogu, a sad kako bude. Vjerujem u sebe i s takvim stavom idem na SP, rekao je Srbić uz kojega će biti i srebrni s Europskog prvenstva u Glasgowu održanog prošle godine, iskusni Robert Seligman.

- Stvarno, uistinu odlazim tamo potpuno, potpuno spreman, u maksimalnoj formi. Proteklih mjesec dana je prošlo sjajno. Iz tjedna u tjedan podizao sam formu, i ovaj sam tjedan ušao u formu baš kakvu sam htio. Sve je maksimalno spremno, sada će trebati samo malo sportske sreće, da ne bude nekakvog peha i vjerujem da ću ostvariti moj prvi i osnovni cilj, a to je plasman u finale, što bi mi 90 posto osiguralo Olimpijske igre, te onda ući u borbu za medalje i daj Bože, kao prošle godine na Europskom prvenstvu u Glasgowu, da se uspijem i ovdje popeti na postolje što bi bila apsolutna kruna moje karijere, iskren je uoči puta bio Seligman.

Kao treći član muške postave u Stuttgart je otputovao mladi 19-godišnji Osječanin Mauro Nemčanin, kojemu će ovo prvenstvo biti prvo veliko seniorsko natjecanje.

- Ovakva prilika se ne dobiva često i ponosan sam samim time što imam čast pojaviti se tamo i biti dio takvog natjecanja, te predstavljati svoju državu. Cilj na prvenstvu je odvježbati vježbu u potpunosti, čisto i bez pada. A za rezultat stvarno ne mogu znati, niti predvidjeti jer ipak je to gimnastika. Jedne godine određena ocjena bude npr. osmo mjesto, a druge godine ista ta ocjena bude 30., rekao je Nemčanin.

Natjecanje za hrvatske gimnastičare počinje u subotu, 5. listopada kada će u kvalifikacijama nastupiti Ana Đerek, dok će muški dio reprezentacije finala na svojim "borilištima" hvatati u ponedjeljak 7. listopada.