CRO Race: Gidič etapnom pobjedom preuzeo ukupno vodstvo

Kazahstanac Jevgenij Gidič, član momčadi Astana, pobjednik je treće etape biciklističke utrke CRO Race koja je startala u Okrugu, a završila u Makarskoj, no zbog lošeg vremena skraćena je sa 165 na 66 kilometara.

Član Astane je pobijedio u završnom sprintu s rezultatom 1:32:21 ispred Slovenca Grege Bolea (TBM Bahrain Merida) i Australca Alexandera Edmondsona (MTS Mitchelton Scott), koji su ciljem prošli u vremenu pobjednika.

Gidič je etapnim slavljem preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku sa šest sekundi ispred drugog Edmondsona.

Plavu majicu za najboljeg sprintera preuzeo je Edmondson, novi vodeći u poretku za najboljeg mladog vozača je Nijemac Georg Zimmermann (CCC), dok je Austrijanac Markus Wildauer (Tirol-KTM) zadržao zelenu majicu za najboljeg penjača.

Od originalnih 165 kilometara treće etape, koja se u potpunosti vozila kroz Splitsko-dalmatinsku županiju, zbog lošeg je vremena odvezeno njih tek 60-ak. Nažalost, na startu treće etape nije bilo jednog od favorita za ukupnu pobjedu uoči početka CRO Racea, Slovenca Mateja Mohoriča (Bahrain-Merida) koji je morao odustati zbog ozljeda zadobivenih u padu po završetku druge etape u Zadru.

Ubrzo nakon starta u Okrugu etapa je bila neutralizirana na tri sata zbog jakoga vjetra. Vozači su momčadskim automobilima i autobusima prebačeni do Baške Vode gdje je utrka nastavljena te su vozači odradili posljednjih 47 kilometara.

Već i prije neutralizacije iz pelotona se izdvojilo šest vozača koji su stvorili nešto više od dvije minute prednosti. Među bjeguncima je ponovno bio vodeći dvojac u poretku za najboljeg penjača, Austrijanac Markus Wildauer (Tirol KTM) i Australac Benjamin Hill (Ljubljana Gusto Santic), a društvo su im pravili Austrijanci Stephan Rabitsch (Felbermayr Simplon) i Dominik Hrinkow (Hrinkow Advarics) te Nizozemac Lars van den Berg (Metec-TKH) i Nijemac Robert Jageler (P&S Metalltechnik).

Nakon ponovnog starta vodeća šestorka uspjela je zadržati 1:30 minuta prednosti do prvog prolaska ciljnom linijom na makarskoj Rivi, no već do Podgore ta je prednost pala ispod minute, da bi već u prvim kilometrima uspona na Biokovo iz vodeće šestorke otpao je Wildauer, a ubrzo potom i Hill, dok su na čelu ostali samo Rabitsch i Van den Berg. Rabitsch se uspio prvi prevaliti preko uspona druge kategorije na Biokovu, dok je Van der Berg uhvaćen od skupine favotrita samo 10-ak metara prije vrha. Drugo mjesto na usponu zauzeo je Britanac Adam Yates (Mitchelton-Scott), a treće Talijan Davide Villela (Astana).

U posljednjih 10-ak kilometara, na spustu prema Makarskoj, vodeća skupina vozača narasla je s njih sedam na gotovo 30, a najbrži u završnom sprintu bio je Gidič.

Četvrta etapa vozit će se u petak od Starigrad-Paklenice do Crikvenice u dužini od 155 kilometara. Prijenos je na Drugome programu HTV-a i našem portalu.