USADA: Sportaši su bili poput laboratorijskih životinja

Američki atletski trener Alberto Salazar koristio je sportaše kao laboratorijske životinje, izjavio je šef Američke antidoping agencije (USADA) Travis Tygart u razgovoru za ZDF.

USADA je vodećeg američkog atletskog trenera, koji je trenirao neke od najvećih trkača među kojima i britanskog olimpijskog pobjednika Moa Faraha, utorak suspendirala na četiri godine zbog dopinga.

- Morate shvatiti da sportaši nisu imali pojma što se događa s njima, što im se daje. Primjerice, jednoj sportašici je kazano da uzme lijek protiv tumora na maternici, iako nije imala tumor. Lagali su sve sportaše i na njima obavljali liječničke eksperimente, tvrdi Tygart.

Američka antidopinška agencija je objavila da je Salazar kažnjen zbog "orkestriranja i olakšavanja uzimanja zabranjenih tvari" kao trener Projekta Nike Oregon (NOP), kampa u kojem su se pripremali američki dugoprugaši.

Nakon što je izrečena suspenzija, Američka atletska federacija (USATF) oduzela je Salazaru akreditaciju za sudjelovanje na SP u Dohi. Salazar je kazao da će se žaliti na odluku USADA-e, a američki proizvođač sportske opreme Nike je u svom priopćenju naveo da će stajati uz njega. Tygart je osim Salazara napao i Nike.

- Nadam se da će Nike uvidjeti istinu i da će to za njih biti otriježnjene. Više ne mogu tražiti izgovore, moraju priznati da su se eksperimenti nad sportašima radili pod njihovim imenom i u njihovim prostorima. To je pogrešno, rekao je Tygart.

USADA tvrdi da je Salazar, koji je trenirao i američkog dugoprugaša Matthewa Centrowitza, snabdijevao sportaše zabranjenim supstancama te je sportaše navodio kako da izbjegavaju dopinške kontrole.

- Šokiran sam, rekao je Salazar. - Moji atletičari i ja smo doživjeli nepravedan, neetičan i vrlo štetan tretman od strane USADA-e.

- Oregon Projekt nije nikada i nikada neće dopustiti doping. Žalit ću se i trudit ću se da ovaj nepošten i otegnut proces stigne do zaključka za koji ću znati da je istinit, dodao je.