Kump pobjednik prve etape "Cro Race"

Slovenski biciklist Marko Kump, član momčadi Adria Mobil, pobjednik je prve etape biciklističke utrke CRO Race, vožene od Osijeka do Lipika u dužini od 200 kilometara. On je za nekoliko milimetara u završnom sprintu bio brži od drugoplasiranog Kazahstanca Jevgenija Gidiča iz momčadi Astane, dok je treće mjesto zauzeo Rumunj Eduard-Michaeel Grosu, član francuskog Delko Marseillea.

Za Kumpa je ovo druga etapna pobjeda na hrvatskom nacionalnom Touru, na kojem je osvojio drugu etapu 2015. godine.

Veliku ulogu u Kumpovoj pobjedi imao je i hrvatski veteran, 40-godišnji Radoslav Rogina, koji je sve do same završnice vukao glavnu skupinu i omogućio svom sprinteru odličnu poziciju za završnicu.

- Ekipa mi je odradila sjajan posao, posebno Rogina koji me je doveo u idealnu poziciju. Ja sam možda krenuo 50-ak metara prerano, ali vjerovao sam kako ću uspjeti doći do pobjede, rekao je Kump.

Odličan je bio i drugi hrvatski predstavnik Josip Rumac (Androni Giocattoli) koji je ciljem prošao kao deveti.

Kump je sa 10 sekundi bonusa za etapnu pobjedu ujedno postao i prvi lider CRO Racea te će u srijedu na startu ponijeti crvenu majicu.

Od samog početka ovogodišnje utrke bilo je vidljivo kako najveći kandidati za ukupnu pobjedu, Britanac Adam Yates (Mitchelton-Scott) i Slovenac Matej Mohorič (Bahrain) ne žele ništa prepustiti slučaju. Na drugom prolaznom cilju u Kutjevu oni su se uključili u borbu za bonus sekunde, pa je tako drugo mjesto i dvije sekunde bonusa osvojio Mohorič, a treće i jednu sekundu bonusa Yates.

Prvi brdski cilj u Gradacu Našićkom osvojio je Austrijanac Markus Wildauer (Tirol KTM) ispred Talijana Maura Finetta (Delko Marseille) i Francuza Quentina Pachera (Vital Concept).

Sredinom etape iz glavne skupine izdvojila su se trojica vozača, Francuz Alexis Guerin (Delko Marseille), Austrijanac Florian Kierner (Felbermayr Simplon Wels) i Nijemac Tobias Nolde (P&S Metalltechnik), koji su vrlo brzo stvorili prednost veću od četiri minute. Njih trojica podijelili su bodove na trećem prolaznom cilju u Požegi, 60 kilometara prije cilja. Prvi je bio Nolde, drugi Guerin i treći Kierner.

Nakon tog prolaznog cilja glavna je skupina smanjila razliku na dvije i pol minute da bi Guerin i Kierner izgubili kontakt s Noldeom pa je mladi 20-godišnji Nijemac ostao sam na čelu utrke.

Nodle je prvi prošao preko brdskog cilja na Bučje, a iz pelotona se na samom usponu izdvojio Wildauer koji je drugim mjestom na Bučju osigurao prvo mjesto u kategoriji za najboljeg brdaša na kraju etape i nošenje zelene majice u drugoj etapi. Wildauer je ustrajao u svom bijegu i nakon brdskog cilja pa je 20-ak kilometara prije cilja pretekao Noldea.

Wildauer se uspio zadržati u vodstvu sve do prvog prolaska kroz cilj u Lipiku, pet kilometara prije finiša, ali peloton ga je ubrzo "progutao".

U srijedu je na rasporedu druga etapa koja će krenuti iz Slunja, a cilj imati u Zadru, nakon što će biciklisti proći trasom od 186 km kroz Nacionalni park Plitvička jezera i Park prirode Velebit.