Maratonke u 'nehumanim uvjetima': Ovo je bio masakr

Ženski noćni maraton na Svjetskom atletskom prvenstvu u Dohi održan je u nehumanim uvjetima  - temperatura od 32 stupnja i 73 posto vlage.


Od 60 natjecateljica na startu 28 ih je moralo odustati od natjecanja među njima i naše dvije predstavnice. Na 17 kilometru odustala je Bojana Bjeljac, a desetak kilometara prije kraja zbog velike iscrpljenosti i Matea Parlov Koštro. Nikolina Šustić Stanković nije niti nastupila.

Izbornik hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalinić nije skrivao razočarenje zbog uvjeta u kojima su atletičarke nastupale.

- Ovo je težak trenutak za mene i naš tim. Jedna atletičarka nije mogla nastupiti, a dvije su odustale. Dale su sve od sebe, nemam zamjerku za njih. Ovo je prilika da Svjetska atletska federacija razmisli da ovo treba priuštiti atletičarima, oko 50 posto njih je odustalo. Bio sam u medicinskom centru, to izgleda zaista strašno, rekao je Katalinić za HRT.

- Želimo samo da se djevojke oporave i spreme za Tokio, dodao je.

Katalinić je govorio o primjedbama koje će Savez uputiti na adresu Svjetske federacije.

- Planiramo uputiti nekoliko primjedbi. Prvo za smještaj, drugo i treće jest važnije - oko organizacije na ovakvim mjestima. Ako je potrebno neka se ove discipline uopće ne održavaju ili da ih se stavi na drugo mjesto. Jer ovo je, upotrijebit ću ružnu riječ, - masakr, kazao je.

Bojana Bjeljac je odustala između 15 i 20 kilometra i vrlo se brzo oporavila od umora, dok je Mateja Parlov Koštro nakratko zadržana na infuziji.

- Ne mogu opisati uvjete. Pretoplo je, katastrofalno je bilo za trčati, za mene je najbolja opcija bila da stanem. Nisam više mogla izdržati. Osjetila sam da nemam energije u nogama, previsoka temperatura tijela i morala sam odustati. Bilo je puno takvih slučajeva. Ovo je bio jedan od najgorih maratona koje sam otrčala, rekla je Bjeljac za HRT.