VK Iktus: U pitanju je budućnost veslanja u Osijeku

Uprava osječkog Veslačkog kluba Iktus pozvala je u petak osječku Gradsku upravu na hitnu intervenciju, kako klub ne ostao bez svojih prostorija, čime bi se , kako drže, dovela u pitanje budućnost veslanja, kao jednog od najtrofejnijih sportova u gradu.

Predsjednik kluba Daniel Srb kazao je na konferenciji za novinare kako je vlasnik zgrade, u kojoj se nalazi klub, osječka kemijsko-farmacetska tvrtka Saponia, izvijestila o namjeri prodaje te da već ima i zainteresiranih kupaca.

U klubu podsjećaju kako je nekadašnja općina Osijek 1970. godine sa Saponijom potpisala sporazum kojim tvrtka zgradu kluba preuzima na upravljanje i korištenje, uz obvezu podmirivanja dijela potreba veslačkog kluba, kroz sponzorstvo. Međutim, kako navode, kada je 1993. formiran grad Osijek kao jedinica lokalne samouprave, i kada se prenosila imovina, Saponia je ovu zgradu uknjižila u svoje vlasništvo, a da grad pritom nije reagirao nikakvim pravnim mjerama.

Srb ističe kako su nakon najave prodaje zgrade obavili razgovor s Gradskom upravom, ali da za sada nema najave konkretnih mjera vezanih uz budućnost objekta. Smatra kako cijeli slučaj može završiti i sudskim sporovima, u kojima će Iktus  morati tužiti grad Osijek, jer su nekadašnja dva veslačka kluba, Drava i Neptun, nakon ujedinjavanja, u sadašnju zgradu, unijela svoju dotadašnju imovinu.

- Bude li se situacija odvijala u nekim katastrofalnim smjerovima, neće se dogoditi ništa drugo, nego će nastati cirkus, gdje ćemo se mi ovdje vezati lancima za zgradu, ili ćemo doći s veslima pred Gradsku upravu, i zapriječiti ulaz, ali to nisu rješenja, to je ono što treba izbjeći. Ne bude li se ništa događalo, dovodimo se u situaciju da moramo tužiti grad, poručio je Srb.

Izrazio je žaljenje što gradonačelnik Ivan Vrkić, zbog bolesti, nije od početka u ovome procesu, jer je uvijek imao razumijevanja za potrebe kluba, i siguran je da bi on ovaj problem riješio brzo i na opće zadovoljstvo.

- Ne vidimo drugog načina osim pregovora Gradske uprave i Saponije, jer je situacija ozbiljna i ide u zabrinjavajućem smjeru. Ovo je trenutno najveći problem osječkog sporta. Ako nema kluba, nema ni veslanja u Osijeku, poručio je Srb.