Judo: Krišto osvojila svjetsku kadetsku broncu

Hrvatska judašica Katarina Krišto osvojila je svjetsku kadetsku broncu u kategoriji do 63 kg na Svjetskom prvenstvu koje se održava u Kazahstanu.

Drugo je to hrvatsko odličje s ovog SP-a nakon što je Ana Viktorija Puljiz u četvrtak uzela srebro. Krišto je u dan krenula zrelo odrađenom borbom protiv njemačke predstavnice Samire Bock. Wazari i primjena taktike do kraja borbe bili su dovoljni za prolazak dalje. U drugom kolu Krišto se oslobodila i počela raditi svoj dominantan, eksplozivan judo. Protiv predstavnice Libanona Chayeb trebalo joj je svega 43 sekunde za atraktivan ippon i prolazak u četvrtzavršnicu.

U četvrtfinalu nije išlo protiv turske reprezentativke Habibe Afyonlu. Afyonlu je po sredini borbe bacila efektnu kontru te tranzicijom u zahvat držanja dovršila ogled (ippon) i poslala Krišto u repasaž.

Poraz nije nimalo pokolebao Krišto, jer iduće je borbe radila još odlučnije nego prije. Krišto se u repasažu susrela s alžirskom predstavnicom Rachom Schehrazed Ramdane. Wazarijem i sjajnom tranzicijom u parter (ippon) po sredini borbe osigurala je borbu za brončano odličje.

Krišto je borbu za svjetsku medalju odradila toliko superiorno da se slobodno može reći kako je to najbolje odrađena borba u njenoj karijeri do sada. Brazilku Mariju Diniz Katarina je bacila za wazari već nakon 40 sekundi, a atraktivan ippon vrijedan svjetske bronce uslijedio je svega minutu nakon toga.

- Iznimno smo zadovoljni današnjim natjecanjem. Kate je u prvu borbu ušla pomalo rezervirano, no već se iduću borbu više opustila i više otvorila, onako kako smo se i dogovorili. U četvrtfinalnom meču borila se dosta opterećeno, što je možda i rezultiralo porazom. Repasažnu borbu i borbu za medalju odradila je vrhunski. Obje je ekspresno riješila te na našu veliku sreću osvojila svjetsku medalju, rekao je trener Josip Barić.

Nakon ovakvog uspjeha čak je i, često ozbiljnoj, Katarini osmijeh na licu bio od uha do uha.

- Dobro sam radila cijeli turnir, zadovoljna sam nastupom. U cijelom danu imala sam jednu malu greškicu, no nju ćemo za ubuduće ispraviti tako da idući put budemo najbolji, rekla je Krišto.

Krišto i njen trener Josip Barić po drugi su put ove sezone osvojili veliku medalju za Hrvatsku. Dalmatinski duo u srpnju ove godine osvojio je i srebro na Europskom olimpijskom festivalu mladih u Bakuu.