HOO predstavio kampanju "Prema suncu" za OI u Tokiju

Hrvatski olimpijski odbor (HOO) obilježio je točno 300 dana do početka Olimpijskih igara u Tokiju predstavljanjem kampanje pod nazivom "Prema suncu".

- Ovom kampanjom će se promovirati hrvatski sport, pratiti olimpijske kandidate na njihovu putu do Igara u Tokiju, a predstavit će se i olimpijski sportovi, pogotovu oni novi. U suradnji s partnerima, u Hrvatsku će stići i dašak Japana kroz razne društvene poveznice, ali i različitosti dviju država i njihovih nacionalnih tradicija uoči najvećeg događaja na planeti, kazao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop, koji je dodao kako se očekuje da će Hrvatsku u Tokiju predstavljati više od 100 sportaša.

U Olimpijskom programu za Tokio 2020. kao evidentni kandidati potvrđeni su Sara Kolak, Sandra Perković i Filip Mihaljević (atletika), Tomislav Pucar (stolni tenis), Damir Martin te Valent i Martin Sinković (veslanje), dok su status predolimpijskih kandidata zaslužili: Ana Šimić i Marija Tolj (atletika), Marko Milun (boks), Zlatko Kumrić (judo), dok su Petra Martić i Nikola Mektić (tenis) u skupini potencijalnih olimpijskih kandidata. Trenutačno je 18 sportašica i sportaša s ostvarenim olimpijskim normama, a osim sedmero spomenutih to su još Tonči Stipanović, Šime i Mihovil Fantela te Elena Vorobjeva i Sandra Lulić (jedrenje), Marin Mogić i Franko Grgić (plivanje), Josip Glasnović, Petar Gorša, Snježana Pejčić i Miran Maričić (streljaštvo).

Na konferenciji u prostorijama HOO-a predstavljeni su i ambasadori kampanje plivač Franko Grgić (16) i taekwondoašica Kristina Tomić (23).

Splićanin Grgić je već ostvario normu za Tokio, a radi se o mladom plivaču koji je ove godine u Budimpešti osvojio naslove svjetskog juniorskog prvaka na 800 i 1500 slobodno.

- Ne bavim se predviđanjima što ću napraviti u Tokiju, hoću li biti prvi ili osmi jer to ovisi samo o planu i učinku priprema. Ja sam tek na drugoj stepenici četverogodišnjeg plana i dug je put ispred mene - bit će to moje prve Igre, ali nadam se i ne posljednje. Moja motivacija kod treninga, pogotovo jer se radi o dugim prugama, jedinstvena je, a mene vuče samo misao da mi sva muka s treninga pomaže u natjecanju, rekao je Grgić, kojeg je na duge plivačke dionice poveo primjer sugrađanina Marina Mogića, koji je također osigurao nastup u Tokiju.

Za razliku od Grgića, europska taekwondo prvakinja iz 2018. i brončana sa SP-a 2017. godine Kristina Tomić još nije osigurala nastup u Tokiju, ali je vrlo blizu plasmana.

- Trenutno sam treća na ljestvici svoje kategorije, a prvih pet osigurava izravan plasman u Tokio. Očekuju me još četiri velika turnira na kojima moram osvojiti bodove za OI, a ja se nadam da ću biti na razini svojih dosadašnjih rezultata i to bi trebalo biti dovoljno, rekla je Tomić, kojoj je prije tri mjeseca dijagnosticiran dijabetes tip 1.

- Dijabetes je jako promijenio moj život, ali ja već deset godina sanjam nastup na Olimpijskim igrama i sve je podređeno tome. Treniram više no ikad i pun sam motiva dokazati da se i s tom bolesti može biti vrhunski sportaš.

U suradnji sa zagrebačkim Gradskim poglavarstvom HOO večeras priređuje svjetlosnu projekciju poruke "300 dana do Tokija" nad zagrebačkim fontanama, a i tom događaju nazočit će ambasador i ambasadorica kampanje.

Olimpijske igre u Tokiju započinju 24. srpnja 2020. godine i traju do 9. kolovoza.