Atletičari se žale na vrućine u Dohi i poručuju: Postali smo zamorci

Ženski maraton održat će se na Svjetskom prvenstvu u Dohi kao što je i planirano danas u 23.59 sati po lokalnom vremenu usprkos velikim vrućinama, poručili su iz Međunarodne atletske federacije (IAAF).

Počinje SP u atletici, maratonka Šustić završila u bolnici

IAAF je objavio kako bi za vrijeme utrke temperatura trebala biti oko 30 stupnjeva Celzijusa, što je unutar raspona od 28 do 30,9 stupnjeva koji je predviđen i planiran u posljednjih šest mjeseci, poručili su iz krovne atletske federacije.

IAAF je ostavio malo prostora za promjene oko početka utrke. Konačna odluka o startu bit će donesena do 22.30 sati po lokalnom vremenu na preporuku zdravstvenog delegata za natjecanje, Stephana Bermona, koji također, može ukloniti bilo kojeg sportaša s startne liste ako mu prijeti opasnost po zdravlje.

- Maraton će se održati usred noći. Sve nacionalne federacije u posljednjih su šest mjeseci bile informirane o svim važnijim događajima, kao i o stalnoj suradnji između IAAF-ove medicinske komisije i liječnika nacionalnih reprezentacija. Uvelike smo povećali broj osvježavajućih mjesta, te broj medicinskog osoblja, poručili su iz IAAF-a.

Međutim, nisu svi mirno prihvatili ovu odluku.

- Zar misle da smo budale. Na stadionu je OK, ali izvan stadiona gdje se održava maraton i utrke u brzom hodanju bit će oko 30 stupnjeva. Stigao sam u odličnoj formi, no sada mi je žao što sam ovdje. Postali smo zamorci, rekao je svjetski prvak u brzom hodanju Francuz Yohann Diniz.

- Sutra nema strategije. Cilj će biti pokušati izdržati ove klimatske uvjete, dodao je 41-godišnji Francuz.

Na startu ženskog maratona trebale bi se pojaviti i dvije hrvatske atletičarke Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro. Nažalost, Nikolina Šustić Stanković je morala odustati od nastupa nakon što se otrovala zbog čega završila u bolnici.