Biciklistička utrka kroz Hrvatsku u prijenosu na HRT-u

Ovogodišnje izdanje biciklističke utrke kroz Hrvatsku koje će se održati pod imenom CRO Race startat će u utorak 1. listopada u Osijeku, a završit će u nedjelju 6. listopada na zagrebačkom Trgu svetog Marka, objavili su organizatori.

Tijekom ukupno šest etapa neki od najboljih svjetskih biciklista prevalit će ukupno 1022 kilometra, a ukupni pobjednik najvjerojatnije će biti odlučen u petoj etapi koja će završiti usponom na Platak iznad Rijeke.

- Prošle godine imali smo 19 ekipa na startnoj listi od kojih su njih tri imale status WorldTour momčadi, dok ćemo ove godine imati 18 ekipa od čega četiri iz WorldToura. Prema prijavljenim imenima ekipa i vozača, bit će ovo najjača utrka dosad, izjavio je direktor utrke Vladimir Miholjević.

Ove godine u Hrvatsku dolazi 18 momčadi iz 12 različitih zemalja, WorldTour licenciju imaju australski sastav Mitchelton-Scott za koji vozi i najveći favorit za ukupnu pobjedu, Britanac Adam Yates, zatim Bahrain-Merida koja u svojim redovima ima bivšeg svjetskog juniorskog i mlađeseniorskog prvaka Slovenca Mateja Mohoriča, pa kazahstanska Astana i poljski CCC, pet momčadi ima Pro Continental licencu, to su talijanski sastavi Bardiani CSF i Androni Giocattoli, francuski Delko Marseille i Vital Concept te Israel Cycling Academy, dok devet sastava ima status Continental ekipe, austrijski Tirol KTM, Hrinkow Advarics i Felbermayr Simplon Wels, slovenski Adria Mobil i Ljubljana Gusto Santic, nizozemski Metec-TKH, njemački P&S Metalltechnik, poljski Wibatech Merx i američki Illuminate.

Iako nema nijedne hrvatske momčadi, na startnoj listi će među 126 vozača biti i trojica hrvatskih predstavnika. Dvojica voze za slovenski sastav Adria Mobil, to su iskusni 40-godišnji Radoslav Rogina i mladi talentirani Viktor Potočki, dok je sprinter Josip Rumac član talijanske momčadi Androni Giocattoli.

Osim za crvenu majicu koja će biti dodijeljena ukupnom pobjedniku utrke, biciklisti će se boriti i za plavu majicu najboljeg sprintera, zelenu majicu najboljeg penjača i bijelu majicu najboljeg vozača do 23 godine.

Miholjević je posebno naglasio pokretanje utrke Kids CRO Race na kojoj će se natjecati djevojčice i dječaci u dobi od devet do 12 godina. Natjecanje se organizira u suradnji s osnovnim školama na trenažerima koje će se postaviti u sedam gradova Osijeku, Lipiku, Zadru, Makarskoj, Crikvenici, Rijeci i Zagrebu, a plan je privući 72 djece na svakoj destinaciji. Trenažeri simuliraju virtualnu utrku, pretvarajući svakog natjecatelja u animiranu figuricu, a budući da su svi trenažeri umreženi, svi će natjecatelji imati jednake uvjete.

Utrka kroz Hrvatsku pokrenuta je 2015. godine pod imenom Tour of Croatia, a ovom projektu podršku daju najviše državne institucije te gradovi i županije koji su domaćini starta i cilja ili prolazni gradovi nekih od ovogodišnjih etapa. Kao i svake godine sigurnost na cestama je i ove godine zajamčena u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa. U osiguranje utrke uključeno je devet policijskih uprava.
 
ETAPE CRO RACE-a:
1. listopada, 1. etapa: Osijek - Lipik (200 km)
2. listopada, 2. etapa: Slunj - Zadar (183 km)
3. listopada, 3. etapa: Okrug - Makarska (155 km)
4. listopada, 4. etapa: Starigrad Paklenica - Crikvenica (155 km)
5. listopada, 5. etapa: Rabac - Platak (136 km)
6. listopada, 6. etapa: Sveta Nedelja - Zagreb (154 km)