UEFA potvrdila novo europsko natjecanje i promjene u Ligi nacija

Krovna organizacija europskog nogometa (UEFA) objavila je, nakon sjednice Izvršnog odbora koja se održala u Ljubljani, odluku o domaćinstvu finalnih utakmica Lige prvaka i Europske lige u nadolazećim sezonama.

Ove sezone finale Lige prvaka igra se na istanbulskom Atatürk stadionu, a zatim će se igrati na Zenitovoj Gazprom Areni (2021.), pa Bayernovoj Allianz Areni (2022.), a onda i na Wembleyju (2023.).

Finale Europske lige 2021. godine igrat će se na stadionu Seville, poznatom Ramón Sánchez-Pizjuánu.


Također, od 2021. godine kreće i treće Uefino klupsko natjecanje "Konferencijska liga" kako bi više klubova imalo priliku sudjelovati u europskim natjecanjima.

UEFA je proširila i Elitni rang Lige nacija s 12 na 16 reprezentacija pa će Hrvatska i dalje igrati u najjačoj skupini usprkos tome što je ove godine natjecanje završila na posljednjem mjestu skupine iza Španjolske i Engleske.

Drugo izdanje Lige nacija će započeti u rujnu 2020. godine, a u reformiranom sustavu više neće biti četiri jakosna razreda sa po 12 reprezentacija, već tri u kojima će biti po 16 reprezentacija podijeljnih u četiri skupine po četiri.

Uz Hrvatsku, među 16 reprezentacija u A skupini Lige nacija natjecat će se Portugal, Nizozemska, Engleska, Švicarska, Belgija, Francuska, Španjolska, Italija, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska, Poljska, Njemačka i Island.

Momčadi su podijeljene u jakosne razrede prema plasmanu u prvom izdanju Lige nacija koje je završilo trijumfom Portugala.

Tako su Slovačka, Mađarska i Wales, hrvatski suparnici u kvalifikacijama za EURO 2020., smješteni su u B skupinu, dok je Azerbajdžan u C skupini. 

Ždrijeb sljedećeg izdanja Lige nacija održat će se 3. ožujka u Amsterdamu.