Francuski nogometaši nisu pod istragom WADA-e

Francuska nogometna reprezentacija tvrdi kako Međunarodna antidopinška agencija (WADA) ne provodi nikakvu istragu nad francuskim nogometašima zbog navodnog korištenja spornih kafeinskih žvakaćih guma čime je demantirala napise pojedinih hrvatskih portala.

- Pa to je ludost. Mislio sam da se netko šali kada su mi kolege proslijedile vaš upit, rekao je Raphael Raymond, glasnogovornik francuske reprezentacije u telefonskom razgovoru za Hinu.

- To nije istina. Nema nikakve istrage, niti imamo ikakvih problema s antidopinškom agencijom. Jedine žvakaće gume koje se koriste u našoj svlačionici jesu one obične koje se mogu kupiti u trgovini, izjavio je.

Neki hrvatski portali naveli su ranije u ponedjeljak kako se istraga provodi nad Francuskom i francuskim nogometnim klubom PSG-om. WADA i PSG do objave ove vijesti nisu odgovorili na upit.

Španjolske novine El Mundo izvijestile su prošli utorak kako nogometaši PSG-a, protiv kojih je u srijedu igrao Real Madrid, koriste žvakaće gume bez šećera, s kofeinom i vitaminom B. Navele su kako svaka žvakaća guma sadrži 50 mg kofeina te da se taj "eneretski šut" apsorbira u pet minuta za razliku od kave ili običnog energetskog napitka za čiju je apsorpciju potrebno pola sata.

- Taj stimulans aktivira nervni sustav i smanjuje osjećaj umora. To nije doping ali je pod prismotrom WADA-e", izvijestio je El Mundo dodavši da je reprezentacija Francuske nosila 120 paketa takvih žvakaćih guma na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

Francuska je osvojila Svjetsko prvenstvo pobijedivši u finalu Hrvatsku sa 4-2 u srpnju 2018. godine.

- Nemojte misliti da je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo zbog žvakaćih guma. Liječnik njihove reprezentacije Franck le Gall se pokazao skeptičnim: 'Rezerviran sam prema njihovoj efikasnosti. Stavljamo ih na raspolaganje igračima na stol u sredini svlačionice, poput datulja i lješnjaka. Ni manje ni više, naveo je El Mundo.

U srijedu je francuski prvak PSG pobijedio Real Madrid sa 3-0. Španjolski mediji više nisu spominjali žvakaće gume koje su, prema El Mundu, osmišljenje u SAD-u.

- Vojne studije pokazale su kako je žvakanje žvakaćih guma s kofeinom efikasno za snajperiste kako bi zadržali visok stupanj koncentracije, navele su te novine sa sjedištem u Madridu.