Katalinić: Očekivanja za SP u Dohi su tri finala i jedna medalja

Hrvatsku atletsku vrstu na SP u katarskoj Dohi (27. rujna do 6. listopada) činit će osam atletičarki i jedan atletičar, a izbornik Mladen Katalinić izjavio je da je realno očekivati tri finala i jednu medalju.

Hrvatsku će u Dohi predstavljati Ana Šimić (skok u vis), Sandra Perković, Marija Tolj (disk), Sara Kolak (koplje), Ivana Renić (50 km brzo hodanje), Bojana Bjeljac, Matea Parlov Koštro, Nikolina Šustić Stanković (maraton) i Filip Mihaljević (kugla).

Najviše se očekuje od najbolje diskašice svijeta Sandre Perković, koja od 2010. dominira na najvećim svjetskim natjecanjima u disku. Perković je dvostruka olimpijska pobjednica, peterostruka europska prvakinja i sada ide po svoje treće zlato na svjetskim prvenstvima.

- Sandra je u malo u drugačijoj situaciji nego prijašnjih godina, nije pobjeđivala na svim natjecanjima na kojima se je pojavila. Mislim da je to dobro, jer će biti relaksiranija. Njena forma ide prema gore i ja sam optimist, izjavio je izbornik Katalinić.

Olimpijska pobjednica iz Rija u bacanju koplja Sara Kolak, koja je prethodne dvije godine imala dosta problema s ozljedama, početkom rujna je u Zagrebu slavila na Hanžekovićevom memorijalu s rekordom mitinga (66,42 metra). To je njen najbolji rezultat ove sezone i šesti na svijetu. Vodeći rezultat ove sezone ima Kineskinja Huihui Lyu (67,98 m), koja je na prošlom SP-u 2017. u Londonu bila brončana. Sara Kolak od Hanžeka ima i novog trenera, a to je legendarni norveški bacač koplja Andreas Thorkildsen.

- Sara Kolak s novim trenerom je u jednom dobrom, pobjedničkom modu. Nadam se da će ući u finale, a kad uđe u finale onda je sve moguće, što znači i da može do medalje, smatra Katalinić.

Prije dvije godine Stipe Žunić je priredio veliko iznenađenje osvojivši brončanu medalju u bacanju kugle na SP u Londonu, ali ove godine stalno ga prate ozljede. No, tu je novi hrvatski rekorder Filip Mihaljević, koji 25. svibnja u Slovenskoj Bistrici bacio kuglu 21,84 metar što je deveti rezultat sezone.

- Mihaljević je zadnjim nastupom u Minsku (21.60 m) pokazao da je u odličnoj formi i da može konkurirati za ulazak u finale. Ako uđe u finale onda može biti među onih osam koji će se boriti za medalje, ocijenio je izbornik.

U Dohi ćemo imati i tri maratonke, Bojanu Bjeljac, Mateu Parlov Koštro i Nikolinu Šustić Stanković. Maratonska utrka za žene starta u ponoć (23.59 sati po lokalnom vremenu). Još veći problem su teški vremenski uvjeti u Dohi, velike vrućine, preko dana oko 40 stupnjeva, a po noći između 30 i 33 stupnjeva Celzijusovih, te jaka sparina.

- Nikolina Šustić je svjetska prvakinja na 100 kilometara. No, ona je ultramaratonka i maraton joj nije glavna disciplina, ali Matea i Bojana su u pozitivnom ritmu i vjerujem da mogu izboriti OI u Tokiju, odnosno biti u gornjoj polovici, što bi bilo jako dobro. Naša visašica Ana Šimić već je osvajala medalje na velikim natjecanjima i očekujemo finale, rekao izbornik Mladen Katalinić.

On se nada i nekom ugodnom iznenađenju, a možda to naprave Ivana Renić (23), koja će se natjecati u disciplini 50 km brzo hodanje, te 19-godišnja bacačica diska Marija Tolj.

- Ivana Renić već je u Dohi, gdje se priprema. Trenira po noći, jer je utrka u 23.30 sati po lokalnom vremenu. Marija Tolj je ove godine rezultatski eksplodirala, postala je europska prvakinja u konkurenciji mlađih seniorki (U-23). Moguće je da uđe u finale, ali to nije imperativ, dodao je izbornik.