Fuenlabrada "umirovila" Perasovićev i Popovićev dres

Španjolski košarkaški prvoligaš Fuenlabrada povukao je iz upotrebe pet brojeva koje su na svojim dresovima nosili njeni povijesnih igrači, među kojima su Velimir Perasović i Marko Popović, iskazavši im tako zahvalnost za doprinos klubu.

Fuenlabrada osnovana 1983. godine "umirovila" je brojeve 2, 6, 8, 10 i 13.
Dresovi s tim brojevima u srijedu su izvješeni u dvorani "Fernando Martín" u Fuenlabradi, južnom predgrađu udaljenom 20 kilometara od Madrida, tijekom prigodne svečanosti i tradicionalnog turnira "Fiestas de Fuenlabrada" na kojem je klub predstavio momčad za nadolazeću sezonu.


Događaju su prisustvovali Perasović i Popović. Perasović je aktualni trener Baskonije, prvoligaša sa sjevera Španjolske, a Popović je došao iz rodnog Zadra nakon što je  prije četiri mjeseca okončao igračku karijeru u toj istoj dvorani.

Na poluvremenu prijateljske utakmice između Fuenlabrade i Herbalife Gran Canarije povijesni igrači izašli su na parket popraćeni gromoglasnim pljeskom publike. Divovski dresovi izneseni su na teren.

- Ovo smo učinili u čast povijesne petorke Fuenle. Nikada nisu igrali zajedno, da barem jesu, no ostavili su neizbrisiv i trajan trag u našim navijačima, poručio je klub. S tribina se zatim začulo skandiranje "Pe-raso-vić!"

Perasović je po izlasku na parket, s mikrofonom u ruci rekao: - Ponosan sam što me se klub sjetio. Svima vam želim puno sreće.

Dvoranom se zatim zaorilo "Po-po-Popović, Po-po-Popović!".

- Bila mi je čast braniti dres Fuenlabrade. Doista puno hvala na svemu, na prilici, na tome što sam bio dio povijesti ovog kluba, zajedno s ovdje prisutnom četvoricom genijalaca, izjavio je Popović.

Fuenlabrada je prošle sezone zadržala prvoligaški status predvođena kapetanom i hrvatskim košarkašem Popovićem koji je od dolaska u klub 2015. na leđima nosio broj 2. Nakon posljednje ligaške utakmice u svibnju, tijekom koje je svojim koševima u produžecima donio pobjedu nad Gran Canarijom igrajući ozlijeđen, Popović je u 36. godini završio karijeru.

- Prije njegovog dolaska igrali smo samo jednom u kupu i samo jednom u doigravanju za prvaka Španjolske. S njime smo igrali dva puta u kupu, jednom u doigravanju i dva puta u europskim natjecanjima i sve to samo u četiri godine, priopćila je Fuenlabrada.

- Njegova povezanost s navijačima bila je potpuna od prvog trenutka pa sve do umirovljenja, unatoč tome što su nas njegove ozljede spriječile da uživamo u još boljoj verziji Marka. U našem dresu se uvrstio na mjesto najboljeg strijelca u povijesti Eurokupa, dodao je klub.

Na zidu dvorane u Fuenlabradi, iza koša, još se od ranije nalazi veliki transparent s oslikanim nekadašnjim hrvatskim reprezentativcem Velimirom Perasovićem. Na dresu je nosio broj 6 od 1997. godine do 2002.

- Pitate li u Fuenlabradi tko je najbolji igrač u povijesti kluba, neće biti rasprave. Peras je u našem dresu bio najbolji strijelac španjolske lige četiri sezone zaredom. I to nakon što je došao ovdje u 31. godini, navela je Fuenlabrada.

- Perasović je na reprezentativnoj razini bio svjetski prvak, prvak Europe, a osvojio je i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama (Barcelona 1992.) dok je na klupskoj razini tri puta bio prvak Europe, stoji u priopćenju.

Osim brojeva 2 i 6, povučeni su i brojevi 8, 10 i 13 koje su nosili Salva Guardia, Ferran López i Francesc Solana koji su također prisustvovali svečanosti.