IAAF u Dohi o reintegraciji Ruskog atletskog saveza

Još jedanaest ruskih atletičara dobilo je status neutralnih sportaša koji im omogućuje nastup na međunarodnim natjecanjima, pa tako i na Svjetskom prvenstvu koje za nešto više od dva tjedna počinje u Dohi, objavila je Međunarodna atletska federacija (IAAF).

Tako se ukupno 128 Rusa može natjecati na međunarodnim natjecanjima, dok je 58 zahtjeva ruskih sportaša odbačeno, dodaje IAAF.

Ruski atletičari su suspendirani od studenog 2015. nakon što je otkriven sustav koji je organizirao i prikrivao dopingiranje. No, neki su ruski atletičari, za koje je antiodopinško tijelo utvrdilo da nisu bili blizu ili u vezi s tim sustavom, dobili dopuštenje za međunarodna natjecanja pa ih se 19 natjecalo na SP u Londonu 2017. i 29 na Europskom prvenstvu u Berlinu u kolovozu 2018.

IAAF će se 23. rujna na zasjedanju Vijeća u Dohi izjasniti o eventualnoj reintegraciji Ruskog atletskog saveza, dok su rezultati analiza provedenih u laboratoriju u Moskvi, ključnom za sustavno dopingiranje između 2011. i 2015. godine, još pod istragom Jedinice za integritet atletike (AIU).