Hrvatski paraolimpijski odbor proslavio 55. obljetnicu

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) u nedjelju je proslavio 55. rođendan koji je obilježen  prigodnim događanjem ispred splitskog Hrvatskog narodnog kazališta.

U Zagrebu je 8. rujna 1964. godine osnovan Savez za sport i rekreaciju invalida Hrvatske, da bi 10. rujna 1991. godine, Savez bio jedan od utemeljitelja Hrvatskog olimpijskog odbora. Odlukom Skupštine 6. svibnja 1993. Savez je promijenio ime u Hrvatski športski savez invalida. Od 28. listopada 2006. nastavlja djelovati kao Hrvatski paraolimpijski odbor i kao druga vertikala hrvatskog sporta.

U proteklom vremenu 22 sportaša osvojila su 45 medalja na paraolimpijskim igrama. To je brojka kojom se HPO s pravom ponosi. Ovaj uspjeh je time veći što su hrvatski sportaši osvajali medalje i na ljetnim i na zimskim paraolimpijskim igrama.

- Sportski pokret osoba s invaliditetom je pogotovo u posljednjih 20 godina u svijetu doživio pravu ekspanziju. Ponosno mogu reći da naš savez uspješno drži korak sa svim zbivanjima u svijetu, kako na visokom nivou organizacije,  tako i u povećanju masovnosti, uključivanju mladih, a kao vrh piramide tu su i odlični sportski rezultati, izjavio je predsjednik HPO-a Ratko Kovačić.

- Prepoznavanje sportskog pokreta osoba s invaliditetom u svim slojevima društva nasušna je potreba, a iskazivanje svih pozitivnih strana sporta po društvo, iskazivanje je civilizacijskih dosega, stvaranje cjelokupne slike koju prenosimo u sve dijelove Lijepe naše i u svijet zapravo naš je trajni zadatak, dodao je Kovačić.

HPO je danas najviša nevladina nacionalna sportska udruga sportaša s invaliditetom, koja se ustrojava prema paraolimpijskim standardima  i načelima međunarodnog paraolimpijskog pokreta te potrebama sporta osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. U njemu je udruženo 14 nacionalnih, 11 županijskih i 9 gradskih sportskih saveza osoba s invaliditetom s više od 165 sportskih klubova osoba s invaliditetom.

Hrvatske paraolimpijce od 25. do 06. rujna 2020. očekuje nastup na 16. ljetnim paraolimpijskim igrama u japanskom Tokiju, gdje se očekuje nastup njih 20-tak u osam sportova.

Na Trgu Gaje Bulata Splićani su se mogli okušati u parastolnom tenisu, parataekwondou i košarci u kolicima, a održan je i dječi kreativni kutak kao i prigodan kviz posvećen uspjesima hrvatskih paraolimpijaca.