Matteoni: Moramo nadoknaditi Rakitićev izostanak

Hrvatska nogometna reprezentacija protiv Slovačke nastavlja borbu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine. Iz pulskog studija, Robert Matteoni, novinar Sportskih novosti, komentirao je šanse Hrvatske u Trnavi i izgled Vatrenih nakon tri utakmice u kvalifikacijama.  

- Ako izbornik kaže da je atmosfera dobra, a rekao je i kapetan Luka Modrić, onda ne treba da im ne vjerujemo. Vidjet ćemo kako će se atmosfera reflektirati danas na terenu, počeo je Matteoni.

Hrvatska će igrati bez Ivana Rakitića koji se zbog situacije u klubu nije osjećao spremnim pomoći reprezentaciju u ovoj akciji i utakmicama protiv Slovačke i Azerbajdžana u Bakuu u ponedjeljak.

- Nije prvi put. Događalo se i prije iz različitih razloga. Nije samo on znao tako reći izborniku da nije spreman, ali Rakitiću se to sada dvaput dogodilo unutar kratkog vremena. Od utakmice s Walesom i sada ovdje, mene iznenađuje, kao kroničara reprezentacije, da se ovaj otkaz nije dogodio prije nego posljednjeg dana kada je već trebalo doći i bilo je određeno tko će doći. To sugerira na određene dvojbe koje Rakitić ima u odnosu na dolazak u reprezentaciju. To je jedan hendikep za reprezentaciju, no mora se nadoknaditi na drugi način, analizira Matteo.

U reprezentacijama će često naglašava važnost atmosfere.

- Atmosfera je jedna od bitnijih faktora za hrvatsku reprezentaciju. To je bitno za manje zemlje poput Hrvatske, gdje reprezentacija ima veći status od same nogometne momčadi, ona je nešto više. Padovi nakon SP-a su logični i prirodni, no oni se doživljavaju teže nego kod reprezentacija koje imaju više izbora i širi kadrova, kaže Matteoni.

- Jedna opuštenost nakon srebra u Rusiji se dogodila, no ovo je nova reprezentacija. Otišli su mnogi igrači, u procesu smo stvaranja nove reprezentacija. A taj se proces trebao započeti planski prošle godine, mislim da smo tu izgubili nekoliko mjeseci.

Pad nakon velikog uspjeha i osvajanja srebra Svjetskog prvenstva u Rusiji bio je na neki način očekivan.

- Općenito reprezentacije nakon velikog uspjeha imaju neki pad, to je prirodno. S druge strane, u našem okruženju imamo puno generala poslije bitke. I da se dogodio neki pad s mladim igračima, mnogi bi se javili da se nije trebalo krenuti u rekonstrukciju. Od Rusije je prošlo dosta vremena, trebali smo već imati stalnije promjene, da imamo igrača da nemamo problema kad igrača poput Rakitića nema, rekao je. 

Hrvatsku u Trnavi očekuje optimističan domaćin i rasprodan stadion.

- Činjenice govore da je Hrvatska uspješno riješila većinu kvalifikacija za velika natjecanja u kojima je sudjelovala. Slovačka je jedanput bila na Europskom i jednom na Svjetskom prvenstvu, to govori dovoljno o razlici između tih dviju selekcija. No, Hrvatska je u svim tim ciklusima izgledala neuvjerljivo. Nakon svih iskustava koje smo imali, nakon Rusije smo mogli napraviti neke stvari da nam se ne ponove stvari kao nakon 1998. godine. Hrvatska ima kvalitetne igrače i reprezentaciju, trebala bi biti najkvalitetnija na Europskom prvenstvu, sve prije je posebna priča, rekao je sportski novinar gostujući u Studiju 4.

- Minimalni cilj u dvije utakmice su četiri boda, to bi bio dobar skor. Idealno bi bilo pobijediti dvije utakmice, no moramo biti svjesni da nismo u formi i toliko nadmoćni da možemo bez problema reći da ćemo danas doći u Slovačku i pobijediti, zaključio je.