SP košarkaša: Amerikanci najmanje dvije utakmice bez Tatuma

Krilni igrač Bostona i američke košarkaške reprezentacije Jayson Tatum, bit će prisiljen propustiti najmanje sljedeće dvije utakmice svoje reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kini, nakon što je u utorak u posljednjim sekundama dvoboja protiv Turske krivo doskočio i ozlijedio lijevi skočni zglob.

Liječnička služba američke reprezentacije pregledala je Tatuma i zaključila da će nakon petodnevne terapije ponovno procijeniti njegovo zdravstveno stanje 9. rujna, kad će reprezentacija SAD-a igrati posljednju utakmicu drugog dijela grupne faze.

Pred momčadi Gregga Popovicha još je jedna utakmica u prvom dijelu, koju će sutra odigrati protiv Japana. U drugom krugu će Amerikanci prvu utakmicu igrati protiv boljeg iz dvoboja Grčka - Novi Zeland, a 9. rujna ih čeka sraz s reprezentacijom Brazila pod vodstvom hrvatskog stručnjaka Aleksandra Petrovića.

Na dan tog dvoboja, u kojem bi Amerikanci potencijalno mogli biti suočeni s eliminacijom, liječnici će odlučiti je li Tatum sposoban za igru.

Radi se o važnom igraču američke reprezentacije koji je u neizvjesnoj završnici protiv Turske bio jedan od najzaslužnijih što je reprezentacija SAD-a došla do pobjede. U posljednjoj akciji osnovnog dijela utakmice na njemu je napravljena osobna pogreška za tri slobodna bacanja pri vodstvu Turske 81:79. Tatum je pogodio dva od tri bacanja za produžetak. Na kraju dodatnih pet minuta upravo je Tatum bio dodavač za Khrisa Middletona na kojem su Turci napravili osobnu, a krilni igrač Milwaukeeja realizirao oba slobodna bacanja za konačnih 93:92.

U toj se akciji Tatum ozlijedio i morao biti iznešen sa parketa dvorane u Šangaju. Košarkaš Boston Celticsa je protiv Turske ubacio 11 koševa uz 11 skokova i tri asistencije.