Čilić bez izgubljenog seta na otvaranju US Opena

Bivši pobjednik US Opena Marin Čilić (ATP - 23.) u tri je seta, sa 6-3, 6-2, 7-6 (6) svladao ljevorukog Slovaka Martina Kližana (ATP - 83.) i za dva sata i osam minuta igre probio se u 2. kolo ovogodišnjeg izdanja posljednjeg Grand Slam turnira u sezoni.

Bila je to peta Čilićeva pobjeda nad 30-godišnjim Slovakom u isto toliko međusobnih dvoboja. U 2. kolu Čilića čeka pobjednika dvoboja između srbijanskog predstavnika Filipa Krajinovića i Nijemca Cedric-Marcela Steebea.

Čilić je loše počeo dvoboj, odmah izgubio servis i dopustio Kližanu ranu prednost. No, vrlo brzo se oporavio, preuzeo kontrolu događaja na terenu i od sljedećih 11 gemova osvojio čak 10. Usput je po dvaput došao do 'breaka' u prvom, a potom i na početku drugog seta za vodstvo 6-3, 4-0.

Kližan je u drugom setu imao samo 38 % pogođenih prvih servisa, što je Čilić iskoristio na najbolji mogući način, dok Slovak nije bio nikakva prijetnja na njegovom početnom udarcu pa je nakon 70 minuta igre hrvatski tenisač vodio sa 6-3, 6-2.

U trećem setu je Kližan bio ravnopravniji, nakon što je spasio Čilićevu priliku za peti 'break' u trećem gemu. No, Slovak je do kraja meča ostao bez 'break' lopte, ali ni Čilić nije uspio zaprijetiti na servis Kližana pa je odluka pala u 'tie-breaku'.

U njemu je Slovak poveo 4-0 te izborio četiri povezane set-lopte (6-2). No, uz nekoliko vrhunski odigranih poena te asistenciju suparnika u vidu promašaja i dvostrukih pogrešaka, 23. tenisač svijeta nanizao je šest poena i spriječio Kližana da odvede meč u četvrti set.

Čilić je dvoboj završio sa 16 asova i devet dvostrukih pogrešaka. Imao je 85 % realizacije na prvom i 47 % na drugom servisu, a 27 neforsiranih pogrešaka kompenzirao je s 47 izravnih poena. Kližan je uz isti broj pogrešaka imao 17 'winnera' manje.

Hrvatska u pojedinačnoj konkurenciji tenisača ima već dvojicu predstavnika u 2. kolu, jer je Borna Ćorić u tri seta 7-6 (7), 6-3, 6-0 svladao Rusa Jevgenija Donskoja. Čiliću i Ćoriću se može pridružiti i Ivo Karlović, koji će tijekom noći igrati protiv Amerikanca Francesa Tiafoea.