Otvoren novi atletski stadion u Kninu

U petak je u Kninu otvoren novi atletski stadion, čijom obnovom i izgradnjom je Šibensko-kninska županija dobila prvu kružnu atletsku stazu sa svim pripadajućim borilištima, a njezinim otvorenjem mlade atletičarke i atletičari Knina, ali i cijele županije, dobili su optimalne uvjete za trening, priopćili su iz Središnjeg državnog ureda za šport.

Staza se nalazi u sklopu nogometnog igrališta NK Dinara, u podnožju kninske Tvrđave, a svečanom otvorenju prisustvovali su zamjenik državne tajnice za šport Krešimir Šamija, gradonačelnik Knina Marko Jelić, predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić te predstavnici Šibensko-kninske županije, Atletskog kluba sv. Ante iz Knina, Saveza športova Grada Knina i športskih klubova.

Samu stazu simbolično su otvorili kninski atletski reprezentativci Marko Čeko i Daniela Jelić. Svečanost je obilježilo i održavanje kvalifikacija Erste Plave lige, natjecanja osnovnoškolaca, koji su prvi isprobali novu atletsku stazu.

Atletska staza u Kninu jedan je od 24 infrastrukturna športska projekta koje sufinancira Središnji državni ured za šport i izuzetno nas veseli što prvi od tih projekata otvaramo baš u Kninu, gradu koji za sve nas ima posebno značenje.

- Vjerujem kako će ovo uvelike pripomoći da se što više djece uključi u atletiku i bavi športom te kako će sve atletičarke i atletičari Knina, ali i cijele Hrvatske, imati mjesto gdje će imati sve uvjete za stvaranje temelja za ostvarivanje novih odličnih rezultata u našoj atletici, rekao je prilikom otvaranja zamjenik državne tajnice Krešimir Šamija.

Atletsku stazu u Kninu sufinancirao je Središnji državni ured za šport u iznosu od 1,5 milijuna kuna, dok je udio Grada Knina u obnovi staze 490.782,85 kuna. 

- Nadamo se da će ova staza biti okosnica razvitka i unaprjeđenja atletskog športa u Kninu. I dok nismo imali ovakvu ljepoticu od staze naši mladi atletičari i atletičarke postizali su odlične rezultate, ovo će im samo biti poticaj više, ali najvažnije je da smo dobili mjesto gdje mogu trenirati i raditi, a i gdje se mogu okupljati svi klubovi našeg grada, izjavio je gradonačelnik Knina Marko Jelić.

Atletska staza u Kninu sastoji se od šest traka, a osim kružne atletske staze sadrži i poligon za skok u dalj i troskok, skok u vis, skok motkom, poligon za bacanje diska i kladiva, za bacanje koplja i za bacanje kugle.

Sufinanciranjem izgradnje atletske staze u Kninu te ulaganjem u druge infrastrukturne objekte Središnji državni ured za šport ostvaruje i ciljeve Nacionalnog programa športa 2019.-2026. u kojem je kao jedan od posebnih ciljeva navedeno povećanje broja športskih građevina i obnovljanje postojeće športske infrastrukture, a kao posebna mjera istaknuta je izgradnja i/ili građevinski zahvat na športskoj građevini od interesa za lokalnu zajednicu.

- Zadovoljni smo jer već nakon mjesec dana od kada je Nacionalni program športa 2019.-2026. donesen u Hrvatskom saboru, kontinuirano ispunjavamo njegove ciljeve i mjere, ali i program Vlade RH. Prije tri tjedna raspisali smo natječaj za subvencioniranje školovanja vrhunskih športaša, danas smo otvorili ovu stazu i ove mlade športašice i športaši koje vidimo ovdje, samo su nam još dodatni poticaj da i dalje nastavimo tako zaključio je Šamija.