Paraatletika: Tri zlata i ukupno 12 odličja hrvatskih predstavnika u Češkoj

U petak i subotu održano je Otvoreno paraatletsko prvenstvo Češke u Olomoucu na kojemu se nadmetalo 195 paraatletičara iz deset zemalja, među kojima je bilo deset hrvatskih predstavnika koji su postavili četiri državna rekorda te osvojili tri zlata, sedam srebra i dvije bronce.

Najuspješniji hrvatski predstavnik s dva zlata i dva državna rekorda bio je član Odiseja iz Kutine Matija Sloup, koji je u petak popravio državni rekord u disku bacivši ga na 26,75 metara, što je za 25 cm kraće od aktualnog svjetskog rekorda, da bi u subotu u kugli popravio državni i osobni rekord s daljinom od 10,07 m.  

- Izuzetno sam zadovoljan atmosferom i organizacijom u Olomoucu, gdje se natjecalo mnogo sportaša za ovaj dio sezone, a posebno me iznenadilo da je ove godine bilo i mnogo publike. Skroz sam 'nabrijan', jer su iza mene naporne pripreme, a uspio sam sanirati manje ozlijede tako da se izuzetno dobro osjećam. Ovo natjecanje mi je izvrsna uvertira za nastup na Grand prixu u Parizu krajem kolovoza, gdje očekujem da bacim u kugli, koja je paraolimpijska disciplina još jedan osobni pa tako i državni rekord", izjavio je Sloup te dodao:

- Još do studenog i svjetskog prvenstva u Dubajiju ima dovoljno vremena za podizanje forme tako da me očekuje još mnogo napornih treninga u cilju ostvarenja sportskog sna osvajanja svjetske medalje, jer mi je u Londonu prije dvije godine bronca u kugli pobjegla za tako mali, a tako veliki centimetar, a srebro za samo pet centimetra. Želja mi je da u Dubaiju  kuglu bacim za pola metra dalje od današnjeg rezultata te tako da u Tokio iduće godine na Paraolimpijske igre otputujem pjevajući.

Hrvatske boje branili su Nataša Sobočan (kategorija F56) koja je u kugli sa 5,57 m i u koplju sa 11,79 m osvojila dva srebra. Ana Gradečak (kategorija F41) je u kugli sa 6,72 m popravivši državni rekord za osam cm osvojila broncu, u disku sa 14,55 m i novim državnim rekordom zauzela je šesto mjesto.

Velimir Šandor (kategorija F52) bacio je disk na 17,86 m i osvojio zlato. Tvrtko Matanović (kategorija T20) na 400 m s vremenom 1:08.88 minuta osvojio je srebro. Erik Fabian Kaurin (kategorija F46) je u disku popravio državni rekord za punih šest metara bacivši ga na 42,08 m, što mu je bilo dovoljno za četvrto mjesto, a u kugli je s novim državnim rekordom od 12,45 m osvojio srebro.

Matej Kačmarčik (kategorija F37) osvojio je broncu u disku s daljinom od 33,19 m. Ivan Katanušić (kategorija F64) osvojio je srebro u disku s daljinom od 59,65 m. Srebro je osvojio i Luka Đukez u kategoriji T38  na 1500 m s vremenom od 5:26.27 minuta.

Srećko Martić-Cvrgle (kategorije F36) dvaput je ostao na korak do medalje: četvrti je bio na 100 m s vremenom od 18.17 sekundi te u bacanju kugle sa 7,07 m.