Ekipno europsko prvenstvo u Varaždinu na HTV-u 2

- Hrvatski atletičari i atletičarke dat će maksimum za plasman u viši rang natjecanja, rekao je hrvatski rekorder u bacanju kugle Filip Mihaljević najavljujući Ekipno prvenstvo Europe 2. liga u Varaždinu.

Na prvenstvu će sudjelovati Austrija, Bugarska, Cipar, Danska, Estonija, Gruzija, Izrael, Latvija, Luksemburg, Malta, Slovenija i Hrvatska. Posebnu će važnost rezultatima dati i činjenica da se ove godine promijenio sustav te će iz lige ispasti čak pet reprezentacija, dok će najbolja osigurati nastup u 1. ligi za dvije godine.

Sve je spremno, od obnovljenog stadiona Sloboda, koji je izgrađen prije 30 godina za Juniorsko prvenstvo Europe u atletici, do atletičara koji su se pripremali za ovo natjecanje.

- Očekujem plasman negdje oko sredine ekipa koje su u 2. ligi. Kada smo se kandidirali za ovo natjecanje i kada smo krenuli u pripreme bio je sasvim drugačiji sustav natjecanja. Tri ekipe su išle u viši rang natjecanja, a tri ekipe su ispadale, rekao je hrvatski izbornik Mladen Katalinić te dodao da se tada smatralo da se može ići prema 1. ligi.

- U međuvremenu je Europski atletski savez u nekom lutanju i traženju optimalnog sustava odlučio od 2021. Superligu smanjiti s 12 na osam reprezentacija i u tom sustavu ove godine pet ekipa ispada iz ove naše lige. To nas je dovelo u malo nepovoljniji položaj, međutim, nema nikakve isprike. Mi ćemo unutar sustava koji je postavljen i unutar pravila koja su za sve ista napraviti svoj maksimum, najavio je Katalinić.

U Varaždinu će, uz Mihaljevića, nastupiti i ostale hrvatske uzdanice Sandra Perković, Sara Kolak i Ana Šimić.

- Stvarno smo naporno trenirali cijelu godinu i ovo je početak drugog dijela sezone i nadamo se najboljim rezultatima, kako ja osobno, tako se nadam da će kolege iz reprezentacije isto pružiti svoj maksimum da se plasiramo u viši rang, a ako ne, da budemo negdje u sredini tablice i da se zadržimo u ovoj 2. ligi, rekao je Mihaljević.

Među više od 700 atletičarki i atletičara iz 12 zemalja bit će i iskusna bugarska sprinterica, dvostruka europska prvakinja Ivet Lalova-Collio.

- Varaždin je lijep grad i osjećam se kao kod kuće. Motivirana sam, uvjeti koje ste pripremili su odlični i potrudit ću se za najbolji rezultat za svoju reprezentaciju, rekla je Lalova.

Natjecanja i u subotu i u nedjelju u počinju u 15 sati, uz prijenos na Drugom programu HTV-a od 16.30 sati.