EYOF: Mladi hrvatski rukometaši osvojili zlato

Posljednjeg dana XV. ljetnog Olimpijskog festivala europske mladeži (EYOF) u Bakuu hrvatski rukometni kadeti osvojili su zlatnu medalju, svladavši u finalnom ogledu vršnjake iz Njemačke sa 29:28.

Bila je to utakmica s puno preokreta, posebno dramatičnih u drugom poluvremenu.

Hrvatskih 12:9, Nijemci su sredinom drugog dijela preokrenuli u 21:17, a potom je uslijedio novi preokret naše momčadi na 23:22. Dvije minute prije kraja Hrvatska je stekla teško dostižnih 29:26, što je suparnička momčad uspjela samo ublažiti na pogodak zaostatka. Brončano odličje osvojili su Danci, koji su bili bolji od Francuza sa 28:21.

Put do finala i zlatnog odličja na EYOF-u nije izgledao obećavajući - počeo je remijem sa Slovenijom i porazom od Francuske. Međutim, kad je bilo najvažnije, izabranici Nine Markovića trgnuli su se i u pobjedničkom pohodu nanizali Island, Dansku i naposljetku - Njemačku. S ukupno 39 pogodaka Fabijan Grubišić je i najbolji strijelac EYOF-ova rukometnog turnira.

S četiri zlatne medalje (dva plivača Franka Grgića i po jedno judašice Ane Viktorije Puljiz te rukometaša), uz srebro judašice Katarine Krišto, Hrvatska je zauzela vrlo dobro 13. mjesto na ljestvici osvajačica medalja u konkurenciji 50 država, čiji su sportaši sudjelovali na natjecanju u Bakuu.

Budući da je hrvatski junak u Bakuu, Franko Grgić, morao ranije otputovati, počast nositeljice hrvatske zastave na subotnjoj svečanosti zatvaranja XV. ljetnog EYOF-a pripala je srebrnoj judašici Katarini Krišto.