Svečano otvoren XV. ljetni EYOF u Bakuu

Na Olimpijskom stadionu u Bakuu svečano je otvoren XV. ljetni Olimpijski festival europske mladeži (EYOF), na kojem će u sedam natjecateljskih dana nastupiti oko 3600 mladih sportašica i sportaša iz 50 država Starog kontinenta.

Među njima je i 54 hrvatskih predstavnika u devet od ukupno deset sportova. U spektaklu obilježenom pjesmom, plesom, svjetlosnim efektima, vatrometom i azerbajdžanskom folklornom tradicijom sudjelovalo je i četrdesetak hrvatskih sportašica, sportaša, trenera i pratećeg osoblja, a u svečanom mimohodu s trobojnicom u ruci predvodila ih je judašica Ana Viktorija Puljiz.

Osim po svečanosti otvorenja Igara, nedjelja će ostati zapamćena i kao prvi natjecateljski dan. Posebno dobro zapamtit će je domaćin koji je s četiri osvojena odličja zasjeo na vrh ljestvice država čiji su sportaši osvojili medalje.

Nažalost, hrvatski predstavnici u tenisu neće po dobru pamtiti prvi natjecateljski dan. Noa Vukadin je poražen od Turčina Togana 2:6, 1:6, Nora Knežević od Njemice Steur 1:6, 1:6, Patrik Jurina od Estonca Sillastea 5:7, 2:6, dok Tena Rajki premijerni pojedinačni meč igra danas.

Novi dan donosi pojedinačne mečeve 2. kola, ali i nastavak skupinskog razigravanja u konkurenciji parova. Naravno, kreću i natjecanja u drugim sportovima, dijelit će se odličja u atletici, plivanju i hrvanju. Navečer hrvatski košarkaši imaju ozbiljan test s Francuzima, dok rukometaše nakon slobodnog ponedjeljka, tradicionalno jaki Francuzi čekaju u utorak.