Mateša: Nije normalno da smo posljednji u EU po izdvajanju za sport

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša, kroz razgovor s Lovorkom Magdićem u umaškom Stella Marisu prisjetio se početaka ATP turnira ''Plava Laguna Croatia Open'', ali se i dotaknuo operativne problematike hrvatskog i međunarodnog sporta.

Zlatka Matešu posebno smeta tretman države prema sportu, a na tu ga je temu potaknula obljetnica uspjeha naših nogometaša na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

- Nogometaši su svoje napravili, a mi nismo... Ništa nije riješeno u smislu infrastrukture, ništa se nije dogodilo što bi bilo relevantno za taj uspjeh, a on je donio velika sredstva državi i bilo bi korektno da je država vratila makar dio toga što je prihodovala. Rezultati su fenomenalni, a ono što slijedi ne podudara se s tim rezultatima, istaknuo je čelni čovjek krovne sportske organizacije u Hrvatskoj, prisjećajući se srebra i finala nogometaša na SP-u u Rusiji prije godinu dana.

- Ne radi se tu o nikakvoj grešci. Tu se radi o sustavnom ignoriranju sporta i ulaganja u sport kao posljedice izvrsnih sportskih rezultata, kao želje i obveze države na svim njezinim razinama da te rezultate vrednuje kroz infrastrukturu i kroz daljnje unapređenje uvjeta naših sportaša i sportašica, rekao je Mateša.

- Devedesetih godina osobito nam je bilo stalo da se umaški ATP turnir zadrži. Turnir nam je tada bio prozor u svijet hrvatskog sporta i turizma, uopće jedna poruka da se u Hrvatskoj normalno živi. Uz veliki doprinos naših i stranih tenisača, primjerice Thomasa Mustera za kojeg apsolutno pouzdano znam da su mu tad Austrijanci savjetovali da ne dolazi u Umag, jer mu je život navodno bio u opasnosti. Svaka čast organizatorima, Istraturistu, današnjoj Plavoj laguni, osobito Slavku Rasbergeru da se turnir održao, razvijao se i postao jedna od nekoliko sportskih manifestacija koja se u Hrvatskoj održava svake godine, i to na vrlo visokom nivou, naglasio je predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora i nastavio:

- Ovdje su bili mnogi naši igrači. Tu je sada Goran u jednoj novoj ulozi, fenomenalnoj. Goran je svuda prepoznatljiv. Otišao je praktički iz Wimbledona  ove godine da bi bio u Umagu. S druge strane, pogledajte koliko stranaca dolazi, koja je to razina igrača, a koji po po svom rejtingu objektivno nisu trebali igrati Umag. Mislim da je to za nas jedan vrlo važan sportski događaj.

- Što se tiče Tokija, danas imamo preko 110 olimpijskih kandidata. Nemamo nekih posebnih problema što se tiče odvijanja olimpijskog programa, tako da je za očekivati dobar rezultat. Hrvatska će sigurno ostati pri vrhu kada se uzme u obzir omjer broja stanovnika i sportskih rezultata, a to je ono što je nama cilj, rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i upozorio:

- Moramo govoriti vrlo otvoreno. Svatko može razumjeti Europski zavod za statistiku Eurostat kad u svojim podacima kaže da je Hrvatska na posljednjem mjestu članica EU-a koja najmanje izdvaja za sport. Nisam zadovoljan, nisu zadovoljni ni treneri, niti sportaši i sportašice. Jednostavno, nije normalno da je zemlja koja osvoji deset olimpijskih odličja , od 28 članica u Europskoj uniji zadnja, 28. po izdvajanju za sport. To je za hrvatski sport zapravo ponižavajuće.

- To se može izmijeniti odmah. To je stvar onih koji rade proračun, To mora biti odluka najodgovornijih ljudi za hrvatsku državu, strateška odluka, da sport mora biti najmanje u prosjeku Europske unije. Ako ne osporavamo da Eurostat kaže da je hrvatski rast BDP-a veći od očekivanog, onda isto tako treba prihvatiti i da je izdvajanje za sport kojim se toliko ponosimo najniži u Europskoj uniji. Vrlo je to jednostavno, naglasio je u intervjuu "bez rukavica" našem Lovorku Magdiću predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora.