Prisjetimo se trnovitog puta najboljeg igrača svijeta

Kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić prije godinu dana proglašen je najboljim nogometašem svjetskog prvenstva u Rusiji na kojem su 'Vatreni' osvojili drugo mjesto.

Luka je tako na najljepši mogući način zaokružio svoj životni, ali i nogometni put, koji bi se mogao opisati u jednoj rečenici - od izbjeglišta do svjetskog trona.

Luka je imao šest godina kada je njegova obitelj 1991. godine morala u izbjeglištvo zbog srpske agresije. Žrtva srpske agresije bio je i njegov djed, Luka, kojeg su četnici ubili kao civila.

Obitelj se potom preselila u Zadar gdje su bili smještni u hotelu Iž. Luka je prve nogometne korake napravio u nogometnoj školi Zadra. Kao klinac je bio na probi u Hajduku, ali nije prošao i vratio se u Zadar. Njegov zadarski trener Tomislav Bašić potom mu je dogovorio prelazak u Dinamo i Luka je 2000. preselio u Zagreb.

- Luka Modrić bio je predodređen za to da postane vrhunski igrač, no ljudi su tada pogrešno mislili da neće uspjeti jer je fizički slab, kazao je jednom prilikom bivši šef omladinskog pogona NK Zadar, Bašić.

Međutim, i u 'modrom' taboru je prošao trnovit put. Dinamo ga je slao na posudbe u Zrinjski i Inter iz Zaprešića, a 2005. se napokon izborio za mjesto u prvoj momčadi. U dresu Dinama je proveo tri i pol sezone osvojivši šest trofeja.
Iduća stanica bio je London. U lipnju 2008. preselio je u redove Tottenhama za 19 milijuna eura. Na 'otoku' se zadržao četiri godine, a u kolovozu 2012. je preselio u Real Madrid za 35 milijuna eura.

U Realovim redovima Modrić je do kraja razvio sve svoje potencijale postavši jedan od ključnih igrača "Kraljevskog kluba".

Za Hrvatsku je debitirao u ožujku 2006. godine u pobjedi (3:2) nad Argentinom, iste godine upisao je i dva nastupa na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. U remiju s Japanom (0:0) na travnjaku je bio od 78., a u remiju s Australijom (2:2) zaigrao od 74. minute.

Prvi pogodak je zabio 16. kolovoza 2006. u Livornu u pobjedi 2:0 protiv tada aktualnih svjetskih prvaka Talijana.

Modrić je za reprezentaciju nastupio na tri svjetska prvenstva (2006, 2014, 2018) i tri europska prvenstva (2008, 2012, 2016), a finale SP-a je bio njegov 113. nastup u kockastom dresu.