Od polja krumpira do 'hrvatskog Roland Garossa'

Reprizom prvoga finala iz 1990. godine, revijalnim susretom Gorana Prpića i Gorana Ivaniševića, te ždrijebom glavnoga turnira, večeras će u Umagu početi 30. izdanje ATP Croatia Opena. Tim povodom prisjećamo se početaka svjetske ATP serije u Hrvatskoj, kroz razgovor s prvim direktorom turnira, Slavkom Rasbergerom.

- Osnova svega bila je tadašnja TV Koper, koja se vidjela u cijeloj Italiji i kojom je ravnao Silvio Berlusconi.  U komunikaciji s Jankom Tedeškom s TV Koper, predložio sam egzibicijski meč Bobe Živojinovića i jednog talijanskog tenisača, koji su Talijani bili spremni financirati. Taj se meč nije realizirao, ali je ta inicijativa zainteresirala ljude u Umagu te prerasla u nešto još jače, u turnir koji danas imamo - početak je priče ATP Umaga, otkriva Rasberger, direktor prvih 20 izdanja ATP turnira u Umagu.

Priče koja je naišla na plodno tlo, doslovno i figurativno, jer na tlu današnjeg Stella Marisa tada se razvijala poljoprivreda.

- Dio današnjeg kompleksa bila je obična bara, a na mjestu gdje je sada većina terena, sadili su se krumpiri, rekao je Rasberger, koji se neće požaliti na naporan posao prilikom organizacije prva dva desetljeća umaškog turnira.

- Za mene je to bilo jednostavno, zbog ljudi kojima sam bio okružen i koji su mi pomagali, tvrdi Rasberger, ističući da su se brojni osvajači čuvenog Roland Garrosa kalili upravo na umaškoj zemlji.

Cijeli razgovor o počecima teniske priče o Umagu poslušajte ovdje.