Karate: U Umagu završio rekordni svjetski kamp i Svjetska liga mladih

 U Umagu je održan Svjetski karate kamp i Svjetska liga mladih na kojem je sudjelovalo gotovo 5000 sudionika iz 81 zemlje sa svih kontinenata.

Riječ je o ukupnom broju sudionika od natjecatelja raznih dobnih kategorija, trenera, članova stručnog stožera, instruktora u karate sportu, nekadašnjih i sadašnjih velikih imena i šampiona iz sporta koji će sljedeće godine u Tokiju prvi put biti u programu Olimpijskih igara. 

Među ostalima, u Umagu su ovih dana uz predsjednika Svjetske karate federacije Antonia Espinosa boravili, primjerice i predsjednici čak 60 nacionalnih karate saveza, a svakako je riječ i o jednoj od najmasovnijih sportskih manifestacija koja se ove godine održala u našoj zemlji, ne samo kada su u pitanju borilački sportovi.

Posebnu pozornost sudionika privukla je nazočnost Envera Idrizija, Vjekoslava Šafranića, Davidea Benetella, Ivana i Anđela Kvesića, te mnogih drugih bivših svjetskih i europskih karate prvaka. 

Hrvatska karate reprezentacija trenirala je s japanskom vrstom, a iz Japana je stigla i posebna delegacija koja je zadužena za provedbu olimpijskog karate turnira u Tokiju kako bi na hrvatskom primjeru masovnosti događaja u Umagu stekla dodatna iskustva za najveći svjetski sportski događaj sljedeće godine. 

Trodnevni Svjetski trening kamp za mlade u službenom hotelu Sol Garden Istra trajao je od 2. do 4. ovog mjeseca, a imao je više od 1300 sudionika s dva treninga u jutarnjem i isto toliko poslijepodnevnom terminu. Kamp treninge vodili su instruktori koji u sportskoj karijeri imaju višestruke medalje s velikih natjecanja, naslove europskih i svjetskih titula.  Na službenom otvorenju nazočan je bio i predsjednik Svjetske karate federacije Antonio Espinos

Po završetku trening kampa, u sportskoj dvorani O.Š. "Marije i Line" od četvrtka do nedjelje održan je Svjetski kup za mlade, za uzrast U12 i U21 te WKF Youth League uz nastup više od 2500 natjecatelja sa svih kontinenata. Uz navedeni broj prijavljenih natjecatelja stiglo je još i 350 trenera i 90 međunarodnih sudaca.

Ovogodišnja izdanja WKF Youth League održavaju se još i u ciparskom Limassolu, meksičkom Cancunu, te u Veneziji, trening kamp za mlade održava se samo jednom godišnje i organizacija je povjerena Hrvatskom karate savezu.