Loša sapunica "Hajduk": Tko je što rekao i kojom intonacijom

Oko Hajduka zapleta i priča više nego u lošoj turskoj sapunici, i tako već godinama. Taman se učini da se nešto pokreće nabolje, opet krenu ogovaranja i bitka za vlast. Zdravko Reić i Anto Breko gostovali su u Studiju 4 te su s Petrom Vlahovom razgovarali o aktualnim temama vezanim za splitski klub. 

Tako se zna da Naš Hajduk nikako ne pristaje na dogovor Hajduka, Grada Splita i HNS-a, a predmet spoticanja postalo je ovih dana i  "puštanje" Šibeniku. Čini se da je u pozadini počela borba za vlast između zagrebačke osovine trener Oreščanin - otjerani šef omladinske škole Gojun, iza kojih je jak zagrebački ogranak Našeg Hajduka, te na drugoj strani predsjednika Brbića, sportskog direktora  Bjelanovića i skauta Marija Brkljače.

- Naš Hajduk želi vladati klubom i vladaju klubom. Oni samo formalno govore da su izabrali članove Nadzornog odbora i kao puštaju ih da rade po svojoj savjesti. Oni su tako i radili, a sada Udruzi to ne odgovara. Lako se može dogoditi da postave zahtjev za odlazak Marina Brbića. Nema kraja zavrzlamama, u koje su se sami članovi Uprave zapleli, smatra Zdravko Reić.

- U međuvremenu je došla informacija da je šef omladinske škole Gojun smijenjen jer je u javnost izašla informacija kako je Brbić razgovarao s čelnicima Šibenika o puštanju utakmice ne bi li Šibenik izborio prvu ligu, konstatirao je Petar Vlahov.

- Nije u pitanju Brbić, u pitanju je namjera sportskog direktora Saše Bjelanovića, koji je smatrao da je u višem interesu da Hajduk te bodove prepusti. Šibenik je imao veliku prednost, ta prednost se stanjila i nestala nakon poraza Šibenčana od Dugopolja. Nakon toga je Šibenik igrao protiv druge momčćadi Hajduka, nakon toga se razvila ta priča o višem interesu, a to je da Šibenik uđe u prvu ligu kako bi se ojačala dalmatinska fronta protiv Dinama.

Trener Oreščanin dao je danas potporu smijenjenom Gojunu, tvrdeći da neće moći surađivati s njegovim nasljednikom.

- Ne vjerujem da će doći do smjene trenera, a to što je rekao to je njegovo pravo. Gojun je njega gurao, jer je bio glavni stručnjak na Poljudu, pa je to logična njegova reakcija. Zabrinjava da je Oreščanin u svojoj izjavi upotrijebio izraz "mi", a ne "ja", tko su to "oni" ostaje neizvjesno, odgovorio je Reić.

Reić vidi rješenje:

- Moje mišljenje je da je jedini izlaz da se Oreščanina ne dira, ali da se zahvali Gojunu, Bjelanoviću i Brkljači. To bi bilo najpoštenije rješenje, tko će sad utvrđivati tko je što rekao i kako je rekao, koja je bila intonacija u razgovoru. Loša je to situacija i atmosfera, Hajduk je uz sva ta priopćenja pokazao svu svoju slabost i ranjivost, zaključio je Reić.

 - Slušajući Reića, a bio sam u Dalmaciji tjedan dana i osluškivao bilo naroda... Mi iz mjeseca u mjesec slušamo iste priče. Diletantizam je najminimalnija riječ koja se može upotrijebiti. To su prave varoške, splitske ćakule, ovaj je kazao ono, ovaj je rekao to, mislio ono... Činjenica je jedna - pokazalo se da u hrvatskom društvu vrlo malo struktura može funkcionirati bez stvarnog gazde. Ne mislim da model Hajduka kao narodnog kluba nije dobar, ali čija je dolje zadnja?, kaže Breko.