Cedevita i Olimpija predstavljaju projekt zajedničkog kluba

Neslužbena vijest da je Emil Tedeschi, predsjednik Cedevite i glavni sponzor peterostrukog hrvatskog prvaka, odlučio preseliti svoj omiljeni klub u slovenski glavni grad i spojiti ga s višestrukim slovenskim prvakom Petrol Olimpijom dobila je službenu potvrdu u vidu poziva na konferenciju za medije, na kojoj će u utorak u Ljubljani biti predstavljen projekt zajedničkog kluba.

-
S veseljem možemo potvrditi da su u tijeku pregovori sa slovenskim partnerima u košarkaškom klubu Petrol Olimpija Ljubljana. Detalje projekta ćemo vam predstaviti na konferenciji za novinare zakazanoj u utorak, 4. lipnja, u dvorani Stožice u Ljubljani, gdje će o projektu govoriti predsjednik KK Olimpija Tomaž Berločnik i predsjednik KK Cedevita Emil Tedeschi, stoji u priopćenju Cedevite koja je jučer ostala bez petog uzastopnog naslova prvaka Hrvatske, nakon što je Cibona slavila u četiri utakmice finala doigravanja koje se prvi put igralo na četiri pobjede.

Vijest o fuziji Cedevite i Olimpije proširila se hrvatskim medijskim prostorom i došla kao "grom iz vedra neba", ali konferencija za medije koja će biti održana u utorak u Ljubljani, jasno ukazuje da su pregovori već u poodmakloj fazi te da čelnici klubova moraju dogovoriti još samo detalje zajedničkog projekta.

Iako se na prvi pogled može činiti pomalo nelogičnim, spajanje Cedevite i Olimpije zapravo je kombinacija koja odgovara i jednom i drugom klubu. Novi klub će imati na raspolaganju novčana sredstva koja u pojedinačnim projektima ne bi imao, a neslužbeno se spominje iznos od 2,5 milijuna eura.

Cedevita bi s takvim budžetom ponovno dobila mogućnost slaganja respektabilne momčadi, konkurentne za naslov prvaka u ABA ligi i Eurokupu, u kojem će novonastali klub također sudjelovati, s konačnim ciljem plasmana u Euroligu. Olimpija, pak, ovom fuzijom ostaje u ABA ligi, iz koje je formalno ispala osvajanjem posljednjeg mjesta u posljednjoj sezoni. 

Iako je vijest o spajanju slovenskog košarkaškog velikana i Cedevite dočekana s iznenađenjem i kod naših sjevernih susjeda, bilo je onih koji nisu ostali zatečeni, poput slovenske košarkaške legende Petera Vilfana.

- Nisam iznenađen, o tome sam nešto čuo već ranije i sve skupa sam primio sa zadovoljstvom. To bi bio način da Olimpija postane klub s uglednom ekipom i to ne samo na području Balkana. Ovaj je projekt mnogo bolje pripremljen od onoga kad je Olimpija  2005. surađivala s Modul Grupom, izjavio je Vilfan za slovenski portal Siol.net, dodavši kako je u ovom slučaju riječ o - ozbiljnoj i pozitivnoj priči.

Novi klub će sve svoje utakmice igrati u ljubljanskoj Areni Stožice, a olakotna okolnost za stručno vodstvo je to što će se momčad u slovensko prvenstvo uključiti po završetku ABA lige.

Nepoznanica ostaje tko će voditi momčad i što će biti s Cedevitinim projektom u Hrvatskoj, odnosno sa seniorskim pogonom. Najizglednija opcija je da će Slaven Rimac s cijelim stručnim stožerom biti na čelu tog projekta.