Odbojkaši dočekuju Estonce, odbojkašice protiv Mađarica

Hrvatske odbojkaške reprezentacije u Varaždinu će igrati prve domaće utakmice Europske zlatne lige. Odbojkaši će od 16.30 sati igrati protiv Estonaca, a odbojkašice od 19 sati protiv Mađarica.

S obzirom da će se završni turnir odbojkašica igrati upravo u Varaždinu 21. i 22. lipnja, hrvatske reprezentativke će kao domaćin sigurno na njemu nastupiti, pa će im utakmice u skupini biti izvrsna priprema. Nakon Mađarske, već u subotu slijedi još jedan domaći dvoboj protiv Austrije, dok će posljednju domaću utakmicu imati protiv Francuske 15. lipnja.

- Nakon prve odigrane utakmice u Austriji gdje smo pobijedile 3:2 atmosfera je vrlo pozitivna. Utakmica je bila vrlo teška. Sutra po prvi put igramo na domaćem terenu, pred našom publikom. Nakon dugo vremena igramo u Varaždinu i očekujemo podršku s tribina jer znamo da je Varaždin uvijek bio odbojkaški grad. Srećom, nemamo ozljeda i nastavljamo uspješno sa svojim radom i očekujemo Mađarice i Austrijanke te nakon toga spremamo se za putovanje u Mađarsku, izjavila je reprezentativka Sanja Gamma.

Hrvatski reprezentativci će danas igrati protiv sastava koji će biti domaćin završnog turnira, Estonijom, dok će u subotu ugostiti Španjolsku, a 15. lipnja Nizozemsku. Seniorima će ovo biti prvo veliko natjecanje pod vodstvom novog izbornika Emanuela Zaninija te vjeruju da će moći izboriti Final Four u Tallinnu 21. i 22. lipnja usprkos 2:3 porazu na gostovanju u Nizozemskoj u 1. kolu.

- Ovo nam je prva domaća utakmica u Europskoj ligi, a druga ukupno. Nakon dobre igre u Nizozemskoj, nažalost izgubili smo 3:2. sada očekujemo još bolju igru. Estonci su prošlogodišnji prvaci Europske lige koji su jako nezgodan protivnik i možemo očekivati dobar meč sutra protiv njih. Mi smo skroz nova ekipa ove godine s novim trenerom, nemamo nikakav imperativ rezultata te težimo graditi što veću razinu igre u ovoj Europskoj ligi i vidjet ćemo dokle ćemo stići, izjavio je reprezentativac Ivan Raič.

Obje reprezentacije u Varaždinu imaju idealne uvjete. Stručni tajnik HOS-a Frane Žanić ističe:

- U Varaždinu smo već dva tjedna s ženskom reprezentacijom, a muška je ovdje u tjedan dana. Uvjeti su izvrsni. Iza nas su odigrana prva gostujuća kola, odnosno utakmica sa Nizozemskom s muškom reprezentacijom i kojoj su pokazali odličnu igru. To nam daje poticaj i nadu da možemo sutra protiv Estonije upisati pobjedu. Što se ženske reprezentacije tiče, malo je kompliciranije, budući da su nam se izbornik i kapetanica priključili dan prije prvog kola u Austriji, dok nam se Sanja Gamma tek danas priključila. Mislim da smo tu napravili smjenu generacija, okrenuli smo se mladim nadama kojima je ovo prvi put da imaju određenu važniju ulogu u reprezentaciji gdje se nije lako odmah prilagoditi na taj visoki nivo i intenzitet utakmica.