Veštić: U Varaždin dovodimo vrhunski sportski i gospodarski događaj

- U Varaždin dovodimo vrhunski sportski, ali i gospodarski događaj za koji se nadam da će jasan interes pokazati turističke zajednice, gospodarski subjekti i druge organizacije, a ponajviše građani, te da će stadion Sloboda u oba dana biti ispunjen do posljednjeg mjesta, rekao je predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Ivan Veštić na konferenciji za medije u Varaždinu, gdje će 10. i 11. kolovoza biti održano Ekipno prvenstvo Europe u atletici - 2. liga.

Radi se o jednom od najvećih atletskih natjecanja održanih u Hrvatskoj zadnjih desetljeća, na kojem će nastupiti muške i ženske reprezentacije 12 zemalja, s oko 720 natjecatelja, među kojima će biti europskih, svjetskih i olimpijskih prvaka.

No, tu će biti i još oko 400 drugih osoba (atletskih sudaca, tehničkog osoblja, gostiju....), pa će  početkom kolovoza gotovo u potpunosti biti popunjeni smještajni kapaciteti u Varaždinu, a dvije će reprezentacije biti smještene i u Ludbregu te Čakovcu. Znači da će u nekoliko dana biti ostvareno oko 5000 noćenja, što je i veliki turistički dobitak za ovu regiju.

Osim toga, već je krenula obnova stadiona Sloboda u Varaždinu, a nakon 33 godine obnoviti će se i atletska borilišta na stadionu Mladosti u Čakovcu, gdje će se obavljati dio službenih treninga tijekom natjecanja.

- Bude li sreće sa zdravljem, tada će u sastavu hrvatske atletske reprezentacije biti svi naši najbolji atletičari, a to znači da će, primjerice, Sara Kolak nakon dugo vremena bacati koplje na stadionu s kojeg je krenula u svjetske visine, istaknuo je predsjednika HAS-a Ivan Veštić na konferenciji za medije održanoj na stadionu Sloboda.

- Dovođenju ove velike atletske priredbe u Varaždin prethodile su dugotrajne pripreme i lobiranja. Sve je počelo još 2015. godine u Pekingu, a nastavilo kasnije u Tbilisiju i Tel Avivu. Dijelom je to i rezultat našeg dobrog odnosa te ugleda koji hrvatska atletika uživa među čelnicima europske i svjetske atletike, rekao je predsjednik AK Sloboda, dopredsjednik HAS-a i koordinator organizacijskog odbora natjecanja Ivan Domislović te dodao da  za sastav hrvatske reprezentacije konkurira i nekoliko članova atletskog kluba Sloboda.

- To je ujedno i prilika da Varaždinci svoje reprezentativce vide u jakoj međunarodnoj konkurenciji.

- Sve pripremne ativnosti teku prema planu pa i obnova stadiona Sloboda, istaknuo je tajnik Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina Patrik Košćak

Na konferenciji je predstavljen i službeni internetski portal natjecanja (www.etch-varazdin2019.hr) na kojem se na hrvatskom i engleskom jeziku mogu pronaći najvažnije informacije o ovom događaju. Isto tako dostupni su Facebook te Instagram profili natjecanja, koji su već u prvim danima ostvarili zavidnu posjećenost i pobrali simpatije poklonika društvenih mreža.
Osim reprezentacije Hrvatske, u Varaždinu će se 10. i 11. kolovoza natjecati najbolje atletičarke i atletičari iz Austrije, Bugarske, Cipra, Danske, Estonije, Izraela, Gruzije, Latvije, Luksemburga, Malte i Slovenije.