Mišković i Kinezi potpisali Memorandum o gradnji Kantride!

Kineska delegacija koja je u posjeti u Hrvatskoj jutros je u Dubrovniku potpisala nekoliko memoranduma razumijevanja, među ostalim i o gradnji stadiona u Rijeci.

Memorandum su potpisali predsjednik Nogometnog kluba Rijeka Damir Mišković u ime tvrtke Stadion Kantrida i kineska tvrtka Top International Engineering Corporation.

Osim izgradnje novog stadiona na Kantridi, Kinezi bi preuzeli i izgradnju popratnih sadržaja, poput hotela, špekulira se, iako Mišković nije htio govoriti o detaljima, najavivši ih uskoro.

- Potpisali smo Memorandum o razumijevanju za stadion Kantrida i u narednim mjesecima radit ćemo na tome da to završimo. Očekujem da se to napravi, mi radimo na ovome već godinu dana, ovo je samo jedan dio. Oni će doći i uložiti u stadion. Čut ćete još detalje, rekao je Mišković u izjavi HRT-u.

- TIEC je korporacija koja zapošljava više od 20.000 ljudi i bavi se investicijskim projektima i građenjem, a osim u Kini djeluje i na međunarodnom tržištu. Korporacija djeluje od 1950. godine i gradi ceste, aerodrome, bolnice, zgrade i ostale građevine u zemljama diljem svijeta, a izgradila je i nacionalni stadion u Capo Verdeu. Za svoje radove primili su brojne strukovne nagrade, napisali su u svom priopćenju iz HNK Rijeka.

- Grad Rijeka je, kao suvlasnik HNK Rijeka i vlasnik terena, također uključen od samog početka u razgovore s kineskim partnerom, dodaju iz kluba.

Predstavnici tvrtke Stadion Kantrida i HNK Rijeka predstavili su projekt stadionskog kompleksa Kantrida mnogim potencijalnim investitorima, a TIEC je reagirao najkonkretnije te je postavljen formalno-pravni temelj za izgradnju dugo iščekivanog novog stadiona na Kantridi.

- Danas je ovdje potpisano sedam memoranduma, sve su to manje-vise infrastrukturni projekti. Siguran sam da ce biti pretočeni u konkretne ugovore. Kina je spremna kroz Hrvatsku ući u srednju i jugoistočnu Europu, rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat.

Tvrtka Stadion Kantrida je za idejno arhitektonsko rješenje novog stadiona angažirala jednog od vodećih europskih i svjetskih arhitekata specijaliziranih za nogometne stadione Gina Zavanellu. Najpoznatiji je po projektu stadiona Juventusa u Torinu. S njim je na projektu surađivao riječki arhitektonski tim iz tvrtke ZDL arhitekti, predvođen arhitektom Sinišom Zdjelarom.

Postojeći stadion je izgrađen 1913. godine, uz obalu mora, na mjestu nekadašnjeg kamenoloma, zbog čega su nad njim poznate, više desetaka metara visoke stijene. Sada stadion ima oko 10.000 sjedećih mjesta, od kojih je oko 2000 natkriveno, a novi stadion bi, prema projektu, imao 14.000 sjedećih natkrivenih mjesta i zadovoljavao bi standarde UEFA 4 kategorije. Imao bi najviše standarde sigurnosti, najmodernija tehnička rješenja, poput sustava rasvjete i razglasa, omogućavao bi pristup invalidima, fan shopove, ugostiteljske sadržaje i višenamjenske prostore za korištenje kad se ne odigravaju utakmice, poput konferencija, predstavljanja i drugih događanja. Pod tribinama bi bile garaže za osobe s invaliditetom, VIP posjetitelje, sponzore i medije.

Uz stadion, projekt Kantrida obuhvaća i gradnju komercijalnih sadržaja na pomorskom dobru uz stadion i hotela sa 120 soba na istočnom dijelu lokacije.

Predugovor o pravu građenja je sklopljen 2014. godine a nedavno je potpisan i aneks toga predugovora kako ne bi istekli rokovi za provedbu. Da bi se omogućila realizacija projekta, izmijenjen je Generalni urbanistički plan Rijeke. Kako je 2018. godine u izjavi za medije naveo Damir Mišković, glavni krivac za izostanak početka radova na Kantridi je komplicirana i preduga procedura zbog koje nije bilo moguće obaviti sve elemente postupka u rokovima koje je odredila fondacija Social Sport, koja je osigurala novac za gradnju stadiona na Kantridi. Naime, kako je rekao, u određenom roku fondaciji se moraju opravdati isplaćeni novci ili ih se mora vratiti.

- Kako se projekt Kantride nije mogao provesti u tim rokovima, odlučeno je da je bolje utrošiti novac na stadion i trening kamp na Rujevici, nego ga vratiti fondaciji, rekao je Mišković.

Stadion na Rujevici, otvoren u kolovozu 2015. godine, sagrađen je kao privremeno glavno igralište HNK Rijeke, u razdoblju dok traju radovi na izgradnji novog stadionskog kompleksa na kantridi. No, kako ti radovi nisu do sad počeli, HNK Rijeka i dalje svoje domaće utakmice igra na Rujevici. Uz ovaj stadion izgrađen je i nogometni trening  kamp s pomoćnim terenima.