Muška i ženska reprezentacija u borbama za broncu

Obje hrvatske reprezentacije u borbama izborile su borbu za ekipnu broncu na 54. EP u karateu u španjolskom gradu Guadalajari. Ukupno četiri hrvatska nastupa za broncu, budući da sutra Ivana Kvesića očekuje borba s Francuzom Faroukom Abdesallemom u poluteškoj kategoriji, a u teškoj suparnik Anđela Kvesića također za 3. mjesto je Gruzijac Gogita Arkania.

Hrvatska muška reprezentacija u borbama izborila je nedjeljni susret za ekipnu broncu protiv Italije. Svladali su BiH 3-0 (Martinac 2-1, A. Kvesić 3-0, Garibović 1-0). Istim rezultatom bili su bolji i od Francuske (I. Kvesić 5-2, A. Kvesić 3-1, Garibović 3-0). U četvrtfinalu nesretno su izgubili od Turske 3-1 (A. Kvesić 2-3, I. Kvesić 2-0, Garibović 0-8 dq, Mrvičić 1-2). Naime, kod ukupnog rezultata 1-1, Enes Garibović vodio je pet sekundi prije kraja 2-1 u svom dvoboju, a onda, poput Anđela Kvesića dan prije izašao s tatamija, što je bila četvrta, diskvalificirajuća kazna.

- Tih pet sekundi jednostavno nisam osjetio da sam izašao s tatamija, a naravno sve u najboljoj namjeri kako bi sačuvao rezultat. Baš veliki peh, prokomentirao je odlučujuću četvrtfinalnu borbu Enes Garibović. - Moramo se još više posvetiti karateu, nama kao da u odlučujućim trenucima stalno nešto fali. To jednostavno moramo popraviti, razočaran je unatoč svojim pobjedama bio aktualni svjetski prvak u kategoriji do 84 kg Ivan Kvesić.

U nastavku Turska je pobijedila, poslije izborila i finale, a naši su svladali Armeniju 3-0 (Živković 9-0, I. Kvesić 2-0, Martinac 3-1) i posljednjeg dana EP u karateu u Guadalajari za broncu će se boriti protiv Ukrajine.

- Bez većih problema, bez iznenađenja, bili smo odlični u tom dvoboju, prokomentirao je Zvonimir Živković, a Ivan Martinac dodao kako se u potpunosti već od tog trenutka moraju okrenuti ključnom susretu s Ukrajinom.

Djevojke su u ekipnim borbama pobijedile Slovačku 2-1 (Lesjak 3-1, Lenard 1-2, Hasani 9-0), preokrenule i protiv Švedske (Lesjak 1-1, izgubljeno na "senshu" ili pravilo prvog boda, Bećirović 2-1, Hasani 4-1), završilo je istim rezultatom. U četvrtfinalu ženska vrsta izgubila je od Ukrajine s 2-0 (Lesjak 2-7, Hasani 2-3). U repasažu vratile su se pobjedničkom ritmu, uslijedio je uspjeh nad Norveškom 2-0 (Lenard 0-0, Lesjak 2-0, Hasani 6-2), pa će sutra navečer u dvoboj s Italijom za brončano odličje.


- Baš sam ponosna kako smo se borile, Sadea i ja smo nove u ekipi, prvi put uopće radimo seniorsko prvenstvo i meč za broncu je zbilja strašna stvar, naglasila je nova članica ženske ekipe u borbama Lucija Lesjak.

Obje naše reprezentacije u katama - muška (Ivan Ermenc, Nikola Solomun, Moreno Emanuelle Pinter) i ženska (Vlatka Kiuk, Nika Jukić, Sabina Petković) prema novom sustavu bodovanja s kojim praktički nitko u svijetu tog dijela karatea prema svim dostupnim informacijama nije zadovoljan - 9. mjesto.

Na EP-u u Španjolskoj sudjeluje 508 natjecatelja iz 51 zemlje.