Hrvatska košarkaška reprezentacija sudjeluje u NBA ljetnoj ligi

Hrvatski košarkaški savez (HKS) objavio je kako će naša reprezentacija sudjelovati na ovogodišnjoj NBA ljetnoj ligi, koja će se igrati u Las Vegasu od 5. do 15. srpnja.

Osim Hrvatske, pozivnicu za Ljetnu ligu dobila je i reprezentacija Kine. Dok je reprezentaciji Hrvatske ovo prvi nastup u Ljetnoj ligi, kineska se reprezentacija vraća nakon 2007. godine.

Uz Hrvatsku i Kinu, na Ljetnoj će ligi sudjelovati i svih 30 NBA klubova kojima je to prilika za davanje prilike mladim igračima tek izabranima na "draftu" ili onima koji nemaju osigurano mjesto u sastavu. Tako je prošle godine devet od prvih 10 igrača izabranih na "draftu" sudjelovalo u Ljetnoj ligi.

Tijekom Ljetne lige će svaka od 32 ekipe odigrati po četiri utakmice. Najboljih osam će se plasirati u doigravanje koje kulminira finalnom utakmicom 15. srpnja. Momčadi koje se ne kvalificiraju u doigravanje odigrat će po još najmanje jednu, a najviše tri utakmice.

Liga je 2018. godine oborila rekord posjećenosti (139.972 gledatelja), a najviša posjećenost jedne utakmice izjednačila se s rekordom iz 2017. godine (17.500 gledatelja). Prošlogodišnje je izdanje također oborilo rekorde televizijske gledanosti, na ESPN-u i NBA TV-u gledalo se ukupno 30,4 milijuna sati, a na društvenim mrežama su video zapisi pogledani 565 milijuna puta, što je bilo povećanje od 35 posto u odnosu na prethodnu godinu.

 Devet od top 10 igrača izabranih na NBA Draftu 2018, uključujući Deandra Aytona iz Phoenix Sunsa, koji je bio prvi izbor NBA Drafta, sudjelovalo je u Ljetnoj ligi.