FIFA drastično proširuje klupski SP, klubovi najavili bojkot

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je nakon sjednice Vijeća krovne svjetske nogometne organizacije u Miamiju izjavio kako će od 2021. godine zaživjeti Svjetsko klupsko prvenstvo s 24 kluba.

Savez europskih klubova (ECA) je na tu objavu odgovorio kako će bojkotirati tako prošireno natjecanje.

- Ovu smo odluku donijeli nakon procesa konzultacija. Razgovarali smo sa svima, neki su se složili s ovom odlukom, neki nisu. Uvijek imate različita viđenja i pozicije. No, uvjeren sam da će na kraju svi biti vrlo sretni, rekao je Infantino, iako je Europski nogometni savez bio protiv proširenja klupskog SP-a.

- Razumijem situaciju u Europi koja je kompleksnija nego na drugim kontinentima, ali u nogometu ne objavljujemo ratove jedni drugima. Uvjeren sam kako ćemo imati dugu i plodonosnu suradnju, dodao je prvi čovjek FIFA-e.

Dosad su na klupskim svjetskim prvenstvima igrali samo kontinentalni prvaci te prvak zemlje domaćina.

Odluka o mogućem proširenju Svjetskog prvenstva s 32 na 48 reprezentacija već od Katara 2022. godine neće biti donesena prije lipnja.

- Ako se dogodi - odlično. Ako se ne dogodi - opet odlično, komentirao je Infantino tu temu.

Vijeće FIFA-e u petak je donijelo i odluku kako će se VAR koristiti i na Svjetskom prvenstvu za nogometašice koje će se igrati u lipnju u Francuskoj.