U Lisabonu oko 2000 navijača Dinama; stigla i skupina Torcide?

Stigao je i "dan D" za igrače Dinama. Večeras će Modri nakon pobjede 1:0 iz prve utakmice uz pomoć više od 1.500 navijača na stadionu Luz protiv Benfice tražiti kartu za plasman u četvrtfinale Europske lige.

Dinamovi navijači stižu u Lisabon iz raznih dijelova Europe, a u ranom poslijepodnevu su još u manjim skupinama i ne uočavaju se veće grupe. Dio ih je doputovao i jučer. Prema nekim informacijama, uočena je i skupina Torcide, koja ima dobre odnose s navijačima Benfice, "No Name Boysima".

Lisabon je dan utakmice dočekao tipično južnjački, mirno i uspavano, bez imalo stresa. Utakmica je tek u 20 sati po lokalnom vremenu pa ima dovoljno vremena za "buđenje".

Beskrajno šarmantan Lisabon nudi tradicionalni dojam južnjačke nezainteresiranosti i opuštenosti uz brojne kafiće i restorane u kojima se lako izgubiti. Najviše navijača Dinama koji su doputovali ranije sinoć je bilo u Bairro Altu, dijelu grada u kojem se može zabaviti dugo u noć.

- Lisabon je predivan grad, ali nažalost Dinamo i reprezentacija ovdje nikako da pronađu sreću. Mislim da je stigao trenutak da se i mi ovdje veselimo nakon jedne utakmice, kazao je Igor, koji je s prijateljima stigao još u utorak.

Dinamo je u Lisabonu gostovao tri puta i upisao tri poraza rezultatom 0:2. Dva puta je gubio od Benifice, a jednom od gradskog suparnika Sportinga. U Lisabonu je igrala i hrvatska reprezntacija na Europskom prvenstvu 2004. godine te je izgubila od Engleske s 4:2.


- Bitno je da dečki daju sve od sebe i odigraju pravu mušku utakmicu. Nemaju što izgubiti, već je plasman u osminu finala velik uspjeh, dodao je Mihael, koji je na utakmicu stigao iz Njemačke.

Navijači Dinama za sada se šeću gradom u manjim grupama, bez obilježja i navijačkih pjesama.

- Nije ovo cirkus koji ide uze reprezentaciju, dodao je Neven sa smiješkom.

Iz Dinama su izdali priopćenje navijačima s uputama kako bi im olakšali snalaženje u gradu, ali i dolazak na stadion.

U gradu je za sada sve mirno, čak nema previše niti policije. Domaći navijači s kojima smo razgovarali smatraju kako Dinamo nema nikakve izglede. Za njih je ova utakmica već riješena i prije početka i nitko se previše ne uzrujava oko večerašnjeg dvoboja. Dojma smo kako ih Europska liga niti ne zanima previše.

To je priznao i predsjednik kluba Luis Filipe Vieira, kazavši kako je prvenstvo prioritet. Za njih je važnija borba s Portom za jedinicu u Portugalu. Trenutačno su bodovno izjednačeni, a Benfica ima bolju razliku pogodaka.

- Premda ste pobijedili u prvoj utakmici, nemate izgleda. Nema šanse da izdržite naš pritisak, kazao nam je Jorge, dodavši: - Mene više brine hoćemo li u nedjelju pobijediti Moreirense. Oni su baš nezgodni.

Muči ih i naš Luka Modrić. Nije im jasno kako je on mogao biti izabran za najboljeg nogometaša svijeta pored živog i zdravog Cristiana Ronalda. Nikakva uvjeravanja, argumenti i podaci nisu pomogli da promjene mišlenje.
 
- Ronaldo je portugalski kralj, ako osvoji Ligu prvaka i s Juventusom stavit ćemo njegov spomenik u Lisabonu umjesto spomenika kralju Josipu I. na Praca do Comercio, dodao je Jorge.