Dalić: Sad se mijenja stil igre, svima smo poseban magnet

- Nemamo mnogo vremena, najvažnije je biti ozbiljan i odgovoran. Favoriti smo, no ne budemo li profesionalni do kraja, imat ćemo težak posao, rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić po objavi popisa igrača za utakmice s Azerbajdžanom i Mađarskom, kojima će Vatreni krenuti u bitku za plasman na Europsko prvenstvo.

Reprezentacija se okuplja 18. ožujka u Zagrebu gdje će odraditi jedan regeneracijski i dva pripremna treninga za dvoboj s Azerbajdžanom, koji vodi Nikola Jurčević.

- Sada se mijenja stil igre. Mi moramo imati posjed lopte i biti strpljiva, dominantna momčad, na to moramo biti spremni. Teško će biti probiti azerbajdžanski blok, treba se čuvati kontri i polukontri. Oni preko Jurčevića imaju potpuni uvid u našu reprezentaciju, on zna sve o nama i zato će nam biti teže, ali i mi ćemo nakon pripreme znati sve o njima. Domaćini smo, trebamo pobjedu, i sve će ovisiti o nama. Očekujem i puni stadion, podršku, a onda nam ne može nitko ništa, rekao je Dalić.

Tri dana poslije slijedi dvoboj protiv Mađarske u Budimpešti.

- Svaka utakmica može biti opasna na početku kvalifikacija, u Budimpešti nas čeka pun stadion, te teška i zahtjevna utakmica. Sada smo mi kao viceprvaci svijeta svima poseban magnet. Ukoliko se imalo opustimo, bit će problema. Možda nam skupina izgleda lagano, ali i Wales i Mađarska i Slovačka prošli su skupinu na prošlom Europskom prvenstvu. Gostovanje u Mađarskoj vjerojatno će biti među najtežim ispitima u skupini, dodao je Dalić.

Izbornik je komentirao i medijska nagađanja o mogućem povratku Darija Srne među Vatrene, s obzirom na zdravstvene poteškoće unutar momčadi: - Uz dužno poštovanje i veliki respekt prema Dariju Srni kao igraču, čovjeku i kapetanu, naša je odluka ući u kvalifikacije s mlađim, dugoročnijim rješenjima na desnom boku. Cilj je proći kvalifikacije, bez velikih trauma, ali i složiti momčad za Europsko prvenstvo.

Jedan od pretpoziva otišao je Dinamovu napadaču Bruni Petkoviću, a branič Liverpoola Dejan Lovren neće moći konkurirati za dvoboj s Azerbajdžanom zbog UEFA-ine suspenzije od jedne utakmice.

- Petković je pokazao kvalitetu i dobre igre, a inače nemamo takav profil napadača, tako da ćemo konačnu odluku donijeti nakon Dinamovih utakmica s Benficom. Lovren je počeo trenirati, trebao bi i nastupiti ovaj tjedan. Zdrav je, i premda nam neće biti na raspolaganju za Azerbajdžan, nadam se da će biti spreman i doći na okupljanje u punoj formi, s ponekom utakmicom za Liverpool u nogama, zaključio je izbornik.