Vranković: Cilj je ojačati nacionalnu ligu i povećati bazu

Za vrijeme održavanja kupa Krešimir Ćosić u Splitu, razgovarali smo sa stručnim tajnikom HKS-a Josipom Jokom Vrankovićem koji je bio otvoren za sva pitanja koje mu je postavio naš Umberto Piasevoli.

U ovom zgusnutom rasporedu cijele sezone, Kup Krešimir Ćosić je prvo natjecanje gdje se osvaja trofej, ali i prigoda za ostale aktivnosti.

- Upravo tako, već ove godine započeli smo igru 3 na 3, startali su i veterani, prof. Trninić je održao predavanje... Ono što želimo ubuduće je povezati jedinstvenu kadetsku ligu i ostale završnice mlađih dobnih kategorija u ovom terminu. Mislim da to treba hrvatskoj košarci, dosta košarkaških aktivnosti i u konačnici druženja svih čimbenika u našoj košarci.

Jedinstvena kadetska liga pokazala se kao pun pogodak, a za juniore je idealna Prva hrvatska košarkaška liga, gdje participira veliki broj igrača?

- Ono što mogu naglasiti, na listama HT Premijer lige i 1. Hrvatske košarkaške lige imamo 190 igrača. Kada smo ukinuli zaštićeno godište, zanimalo nas je koliko ti mladi igrači dobivaju svoju zasluženu minutažu, a pokazatelj aktivnih minuta u ove dvije lige je više nego zadovoljavajući. Napravili smo jedan piramidalni sustav od kadeta do HT Premier lige i pokazat će se za godinu/dvije da smo počeli puno više proizvoditi nego prije, a to je sukus ove priče. Cilj nam je ojačati nacionalnu ligu i povećati bazu, pa ćemo u danom trenutku imati kvalitetnije igrače nego do sada. Ostale lige su nas u tim stvarima pretekle, i to je nužno napraviti kako bi bolje konkurirali.

Sukob FIBA - ULEB doveo je neke stvari na granicu apsurda, najbolje ekipe neće ni na SP, ne govorim samo o nama, već i o prvaku Europe Sloveniji, vrlo potentnoj Latviji... Kada će stvari sjesti na svoje mjesto?

- U petom mjesecu su novi izbori u FIBA World. Nadam se da će etablirana košarkaška imena koja su promicala i pronosila košarku, praktički promovirala, kako u Europi, tako i u svijetu, zauzeti odgovorne pozicije i znati bolje u određenom trenutku neke stvari ispregovarati. Apsolutno je veliki problem da igrate s „trećom” reprezentacijom, a borite se za SP. To u nijednom drugom sportu ne postoji. To se vidi, kao što ste rekli i na primjeru i Latvije i Slovenije. Mislim da će ovaj format ići negdje do 2021. godine, a onda vjerujem da će se iznova razmišljati što i kako dalje.

Preuzeto sa stranica Radio Zadra.