Tomić donio Barceloni Kup protiv Reala u Madridu

Bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Ante Tomić postigao je pobjednički koš za Barcelonu 1.2 sekunde prije kraja produžetka u finalu Španjolskog kupa, kojim je osigurao 94:93 (20:16, 15:19, 11:25, 31:17; 17:16) pobjedu protiv najvećeg rivala Reala i to na njegovom parketu u Madridu. Kataloncima je to 25. naslov u Kupu, a Real ima 27.


Finalni susret Španjolskog kupa ponudio spektakl prepun preokreta u kojemu je na kraju završnu riječ imao kapetan Barcelone, koji je na svoj 32. rođendan postao katalonski junak.

Real je 4.3 sekunde prije kraja produžetka poveo sa 94:93 nakon što je Carroll postigao koš uz dodatno slobodno bacanje, a u preostalom vremenu Barcelona je spustila loptu za svog centra. Tomić je u pokušaju izbjegavanja blokade pokušao poentirati na drugi obruč polaganjem lopte od table, a nakon što je lopta udarila u tablu njegov je pokušaj blokirao Randolph. No, suci su nakon pregledavanja snimke ocijenili kako se radilo o silaznoj putanji i priznali koš Tomića. U preostalom vremenu Sergio Llull je mogao samo uputiti loptu prema košu Barcelone sa svoje polovice. Bio je čak veoma blizu pogotku, ali lopta se odbila od obruča u zrak.

Inače, nakon izjednačenog prvog poluvremena, Real je u trećoj četvrtini imao i 17 koševa prednosti, ali je Barcelona uzvratila sjajnim ulaskom u četvrtu četvrtinu serijom 17-0 u kojoj je ključnu ulogu imao Thomas Huertel. Francuz je u četvrtoj dionici igre postigao čak 14 poena i odveo Barcelonu na korak do uspjeha. Gosti su četiri sekunde prije kraja osnovnog dijela susreta imali prednost 86:85 te dva slobodna bacanja, no Claver je pogodio samo jedno da bi u posljednjoj akciji Reala Llull uspio pogoditi "floater" za produžetak.

Da Tomić nije poentirao 1.2 sekunde prije kraja, Barcelona bi se s pravom mogla žaliti na suđenje, jer je 10 sekundi prije kraja produžetka kod vodstva 92:90 Singletona u pokušaju zakucavanja u protunapadu guranjem u leđa i udarcem po ruci zaustavio Randolph. Iako se radilo o namjernom i teškom prekršaju, suci su neshvatljivo ostali nijemi i ponudili Realu priliku za napad kod minus dva, koji je Carroll iskoristio za dovođenje svoje momčadi u vodstvo.

Najučinkovitiji u sastavu Barcelone bio je Thomas Heurtel sa 22 koša, Victor Claver je dodao 15, a Ante Tomić 14 poena, uz sedam skokova i dvije asistencije, dok su Real predvodili Facundo Campazzo sa 19 i Anthony Randolph sa 16 pogodaka.