UEFA požurila: VAR od sutra u Ligi prvaka

Iako je Video Assistant Referees (VAR) tehnologija u Ligu prvaka trebala ući od sljedeće sezone, VAR će se početi koristiti već ove sezone i to od osmine finala.

Tako će sutrašnje utakmice Manchester United i PSG te Roma i Porto ostati upisane u povijest kao prve utakmice u elitnom natjecanju europskog nogometa na kojima se koristila video tehnologija.

UEFA je najprije bila protiv korištenja VAR-a ove sezone, iako je on u upotrebi u nekim jačim europskim ligama, a i korišten je na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Međutim, odlučila ga je ipak uvesti zbog čestih sudačkih pogrešaka.

- Uvjereni smo da će uvođenje VAR-a biti korisno za naša natjecanja jer će pružiti dragocjenu pomoć službenim osobama i omogućiti nam da smanjimo pogrešne odluke, rekao je šef Uefinih sudaca Talijan Roberto Rosetti.

Bivši sudac je naglasio kako su njegove kolege pozitivno reagirale na uvođenje video tehnologije.

- Tijekom proteklih nekoliko mjeseci održali smo razne tečajeve s našim vrhunskim sucima i svi su reagirali pozitivno.

Rosetti je naglasio kako VAR nije savršen, ali će pomoći sucima da donesu ispravne odluke.

- Točnost je svakako važnija od brzine. Ipak, vrijeme je važno, a mi želimo da sudačke odluke budu što učinkovitije.

Izvršni odbor UEFA-e odlučio je također, upotrijebiti VAR i u finalu UEFA Europske lige ove godine, u završnici Lige nacija, te završnom turniru Europskog U-21 prvenstva na kojem će sudjelovati i mlada hrvatska vrsta.