HTS o Oliynykovoj: Ne želi igrati za Hrvatsku, zašto bi je financirali?

Objava tenisačice Oleksandre Oliynykove, koja se prije dva dana požalila na tretman Hrvatskog teniskog saveza, izazvala je brojne reakcije, a danas je službeno odgovorio i  HTS.

Oliynkova, inače Ukrajinka s hrvatskom putovnicom,  se požalila da je tretirana kao građanin drugog reda, da je izgubila potporu HTS-a i HOO-a, a upravo je gubitak olimpijske mjesečne stipendije od 1500 dolara mjesečno, koja joj je pripadala kao vrhunskoj sportašici-izbjeglici, izazvao žestoku objavu i napad na HTS i HOO.

- Netko me prijavio kao neprikladnu osobu za program zato što imam hrvatsko državljanstvo, napisala je.

Njezinu objavu u cijelosti možete pročitati ovdje.

HTS je danas uzvratio, objasnivši da Oliynkova "iskrivljuje istinu", da joj "ne može davati potporu s obzirom da je svojevoljno prešla u profesionalne vode", ali i da "nije odgovoran za stipendiju koju je dobivala kao sportaš-izbjeglica".

Priopćenje HTS-a donosimo u cijelosti:

- Hrvatski teniski savez neugodno je iznenađen objavom na društvenim mrežama tenisačice Oleksandre Oliynykove, jer se radi o klasičnom obmanjivanju javnosti i pokušaju iznošenja “istine” koja to nije. Na prvi pogled, iz njezine “argumentacije” može se zaključiti da ju HTS sustavno zakida za njezina prava, iako je stvarna situacija sasvim drugačija i, što je najvažnije, lako dokaziva.

Među ostalim, HTS se optužuje da joj je uskratio financiranje. Tko zna koji put naglašavamo da HTS dobiva proračunska sredstva namjenski za podršku junirima/juniorkama, a Oleksandra Oliynykova svojom je voljom odustala od nastavka juniorske karijere, time i svojevoljno odustala od mogućnosti financiranja, jer se u kolovozu 2017. odlučila za profesionalni tenis.

Također, svojom je voljom odbila igrati za hrvatsku reprezentaciju 2017. i 2018. Na koji bi način HTS u takvoj situaciji trebao opravdati financiranje iz hrvatskog proračuna za tenisačicu koja ne želi igrati za Hrvatsku i ne želi sudjelovati u razvojnim programima HTS-a? Napominjemo da njezinu odluku poštujemo, no ona i njezina obitelj moraju biti svjesni posljedica takvih odluka, a ne potom krivnju svaljivati na drugoga.

HTS nema nikakav utjecaj, niti ga želi imati, na status izbjeglice i novac koji dobiva na taj način. Upravo je smiješno da nas se optužuje i za to. Javnost bi također trebala znati da je za ITF turnir u Zagrebu ultimativno tražila pozivnicu uz prijetnju da neće igrati za reprezentaciju ako ju ne dobije, iako je znala da po plasmanu na rang listi ima nekoliko igračica koje su ispred nje.

Oleksandra je dobila stipendiju od HOO-a i MOO-a koja se isplaćuje preko HTS-a krajem 2017 za razdoblje rujan – prosinac 2017. u iznosu od 38.100,00 kuna za taj period. Stipendiju je nastavila  dobivati u 2018. godini s time da je iznos od 38.000,00 kuna dobivala kvartalno. Realizacija programa išla je kroz HTS na isti način na koji se realiziraju razvojni programi za igrače, a to znači refundacija troška za turnire, opremu, vitaminizaciju i slično. Ukupan iznos za 2018. je 115.000,00 kuna i, samo za usporedbu, veći je od iznosa HOO-a koji je u 2018. godini dobio tenisač, kandidat za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

HTS još jednom podvlači da je otvoren za razgovor i rješavanje problema ukoliko postoje, na dobrobit mlade tenisačice. Još jednom naglašavamo da HTS mora voditi, i strogo vodi, računa o namjenskom trošenju sredstava za juniorski program, na temelju postojećih pravilnika, zaključuje Hrvatski teniski savez svoje priopćenje.